S&P’un patronu: Türkiye’deki siyasal gerginlik kısa vadede etkili olur

S&P’nin de sahibi olan McGraw-Hill Companies Başkan ve CEO’su Harold McGraw, Türkiye’de yaşanan siyasal gerginliğin kısa vadede etki göstereceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
S&P’un patronu: Türkiye’deki siyasal gerginlik kısa vadede etkili olur

S&P’nin de sahibi olan McGraw-Hill Companies Başkan ve CEO’su Harold McGraw, Türkiye’de yaşanan siyasal gerginliğin kısa vadede etki göstereceğini söyledi.

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) 143. Yönetim Kurulu Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nde başladı. Toplantı öncesi basına açıklama yapan TOBB Başkanı ve ICC Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Toplantıda G20 gündemini tartışacağız ve ICC Yönetim Kurulu ile temaslarımıza İstanbul’da devam edeceğiz.” dedi. Toplantıya, ICC’nin de başkanı olan Harold McGraw ve yönetim kurulu üyelerinden Katar TSO Başkanı Khalifa bin Jassim bin Mohammad Al-Thanı, eski Çin Merkez Başkan Yardımcısı Yanling Zhang, Finlandiya eski Başbakanı Esko Aho, ICC Dünya Odalar Federasyon Başkanı Peter Mıhok da katıldı.

Katılımcılar, toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu çerçevede kendisine, “Türkiye’de siyasi bir gerilim var. Siz bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin kredi notunda bir değişiklik öngörüyor musunuz?” diye sorulması üzerine Mcgraw şunları söyledi:

"Öncelikle herhangi bir kredi derecelendirme kuruluşunun kendi güvenlik duvarı olmalı. Ben bu kuruluşun sahibiyim diye etkileyemem. 2005-2006 yıllarında Türkiye’de yüzde 5’lik bir büyüme vardı. 2008-2009 yıllarında küresel bir kriz vardı ve Türkiye’de ciddi bir direnç oldu bu yıllarda. 2014-2015 yıllarında yüzde 3,5’luk bir büyüme olacağı görülüyor. Buna sahip olmak isteyen çok ülke var. Burada önemli olan önümüzdeki 12 ayda neler olacağı. Sert düşüş olmasını gerektirecek bir şey yaşanacak mı? Türkiye’de iş dünyasının rolü önemli. Büyümeden dönüş yok. Kredi derecelendirme kuruluşları bu gelecek öngörülerine dikkat edecektir. Bugün yaşananlar gelecekte iyileşme gösterecektir."

Türkiye’de son zamanlar yaşanan gerginliğin kısa vadede etkisini göstereceğini belirten Mcgraw, uzun vadede Türkiye’nin hala büyümeye devam eden bir ülke olduğunu vurguladı. Türkiye’de yaşam standartlarının yükseldiğini kaydeden S&P’nin kurucusu Mcgraw, Türkiye’de büyümeden geri dönüş olmayacağını söyledi.

Türkiye ekonomisini değerlendiren Finlandiya Eski Başbakanı Aho da “Türkiye’de önemli 3 nokta var. Bunlardan birincisi Türkiye küresel piyasalara açık eğilim gösteriyor. Bu çok önemli. İkincisi olarak teknolojiden daha çok faydalanmalıyız. Üçüncüsü kapasite yaratma, eğitim, beşeri sermaye yaratma çok önemli. Bu alanlara uzun vadeli yatırım yapan ülkeler kazanacaktır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar