Spiegel: Türkiye'de Hugo Boss için üretenler karın tokluğuna çalışıyor

Alman moda şirketi Hugo Boss başta olmak üzere pek çok tekstil devinin Türkiye ve Doğu Avrupa ülkelerindeki personelinin açlık sınırındaki maaşlarda çalıştırdığı ortaya çıktı. Alman Spiegel dergisi “Temiz Elbiseler Kampanyası”...

Google Haberlere Abone ol
Spiegel: Türkiye'de Hugo Boss için üretenler karın tokluğuna çalışıyor

Alman moda şirketi Hugo Boss başta olmak üzere pek çok tekstil devinin Türkiye ve Doğu Avrupa ülkelerindeki personelinin açlık sınırındaki maaşlarda çalıştırdığı ortaya çıktı.

Alman Spiegel dergisi “Temiz Elbiseler Kampanyası” adlı kuruluşun uluslararası raporunu haberleştirdi. İddiaya göre, Almanya’da en çok tanınan moda devlerinden Hugo Boss’un Türkiye’deki personeli çok düşük maaşlara çalıştırılıyor.

Buna göre, Hugo Boss için Türkiye’de üretim yapan tekstil işçileri 308 Euro’ya çalışırken (asgari ücret), şirketin Hırvatistan’daki çalışanlarına ise 440 Euro ücret ödediği tespit edildi. Türkiye’de bir ailenin fakirlik sınır ise bin Euro civarında. Boss’un bu ülkedeki çalışanlarına ödediği ücret ise bu rakamın bir hayli altında.

Konuyla ilgili Spiegel’in sorusunu cevaplayan Hugo Boss sözcüsü, tedarikçilerin bu konudaki faaliyetlerinin sürekli kontrol altında olduğunu söylemekle yetindi ancak iddialara ilişkin ne açıklama yapmayacağını ifade etti.

Alman haber dergisi Spiegel’in haberinde yer alan ayrıntılarda Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Romanya, Slovakya, Ukrayna ve Türkiye’de sadece Boss değil, Adidas, Zara, H-M, Benetton gibi tekstil şirketleri de benzer yöntemlere başvuruyor. Raporu yazan Christa Lüginbühl, sadece Asya ülkelerinde değil Avrupa ülkelerinde de insan onurunun zedelendiğine dikkat çekti ve "Hiçir şekilde özür de dilemiyorlar.” diyerek durumun vahametine ve şirketlerin pervasızlığına işaret etti. CİHAN

Yorumlar