Siyasetin Ateşi Ekonomiyi Yaktı

Ekonomi yönetimiyle ilgili iddiaların yalanlanması, TCMB Başkanı Başçı'nın 'Görevimin başındayız' izahatları, piyasaların ateşini söndüremedi. Dolar 2.52'yi geçerek rekor kırdı, BIST yüzde 2 düştü.

Google Haberlere Abone ol
Siyasetin Ateşi Ekonomiyi Yaktı

Türkiye'de son 1 haftadır piyasaların alevi sönmüyor, adeta başları döndürüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık sebebi ile yalanlanması, endişeleri azda olsa azaltsa da piyasaları yatıştıramadı. Dün ikinci defa Merkez Bankası Sözcüsü'nün 'İstifa yok' demeci ve check-up yaptırdıktan 1 gün sonra tekrardan işbaşı oluşturan Erdem Başçı'nın 'Görevimizin başındayız, halk görevi verildiği sürece en çok biçimde yapılır' izahatları yangını söndüremedi.

'DAHA YUKARI ÇIKABİLİR'

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nema yükselişlarına tahminlerden erken başlayabileceğini işaret eden ABD verisi ve TCMB ile iktisat yönetiminin istikbaline ait endişelerle rekorunu yeniledi. Cuma gününe 2.50'nin üstünde başlayan dolar/TL, 2.5275'yi görerek bütün zamanların rekorunu kırdı. Böylece yılbaşından bu güne kadar dolardaki yükseliş 20 kuruşa yaklaştı. Gerilimden nasibini sektör Borsa Istanbul da yüzde 2.06 gerileyerek, günü 84.147 puandan kapattı. Faiz yüzde 9 seviyesine dayandı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, 'Dış ve iç kaynaklı risklerden dolayı dolar/TL'de daha yukarılar maalesef ihtimal dahilinde bulunuyor' değerlendirmesinde bulundu.

GÖREV VERİLDİĞİ SÜRECE BURADAYIZ

Banka Meclisi toplantısı olmasına rağmen Perşembe günü makamına gitmeyen, sıhhat kontrolü geçiren Erdem Başçı, istifa iddialarıyla ilgili olarak, 'Görevimizin başındayız, halk görevi verildiği sürece en çok biçimde yapılır. Sağlığımız elverdiği biçimde bu misyonun gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz' dedi.

DOLARA 'GÜNLÜK' MÜDAHALE GELDİ

Merkez Bankası'ndan dolara karşı yeni atak geldi. Merkez Bankası döviz satım ihale tutarını gündelik şekilde saptama kararı aldı. Banka çok fazla oynaklık itibariyle lüzumlu görülen günlerde döviz satım tutarını yüzde 50 fazlasına kadar artırabileceğini duyurdu. Bu hamleyle kur tarafını 2.5275 seviyesinden fakat 2.5136 seviyesine kadar çevirebildi.

ERDOGAN VATAN HAİNİ İLAN ETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'na yönelik katı eleştirilerini sürdürdü. Valiler Buluşması dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verdiği yemekte konuşan Erdoğan, 'Süleyman Şah' türbesinin nakli üstünden yapılan 'Vatan toprağını sattınız eleştirilerine cevap verirken, vatanı satmanın yüksek faizle olacağını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: 'Vatanı satmak nasıl olur biliyor musunuz? Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, fena yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur.' Erdoğan, vatana hizmetin enflasyonu ve faizi düşürerek lobilere aktarılan kaynağı ülkeye hizmet için yatırıma dönüştürmek olduğunu söyledi.

'KORKAK DAVRANDIK YÜZDE 6'YA İNMELİ'

Merkez Bankası'nın son nema kararını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'Faiz indiriminde o kadar Ödlek davrandık, o kadar lüzumsuz biçimde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına neden olduk ki geç kaldık. Politika faizi için yüzde 6'lar seviyesi makul' dedi. Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik öngörüp öngörmediklerinin sorulması üstüne Zeybekci, 'Bu sorumlulukların Merkez Bankası'na verilmesi tyükselişılmalı' sözleriyle yanıtladı. (Kaynak:Vatan)

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar