Şişecam Topluluğu ile Ataşehir Belediyesi arasında iş birliği

İSTANBUL (AA) - Şişecam Topluluğu, Ataşehir Belediyesi ile iş birliği yaptı. "Cam Yeniden Cam" projesi kapsamında gerçekleştirilen iş birliği sonucunda...

Google Haberlere Abone ol
Şişecam Topluluğu ile Ataşehir Belediyesi arasında iş birliği

İSTANBUL (AA) - Şişecam Topluluğu, Ataşehir Belediyesi ile iş birliği yaptı. "Cam Yeniden Cam" projesi kapsamında gerçekleştirilen iş birliği sonucunda, İçerenköy semt pazarında camın geri dönüşümüne vurgu yapıldı.

Şirket açıklamasına göre, Şişecam Topluluğu, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projesi Cam Yeniden Cam kapsamında, Ataşehir Belediyesi iş birliğiyle İçerenköy'de bulunan semt pazarında Cam Geri Dönüşümü Pazar Aktivitesi düzenledi.

Pazarda kurulan Cam Yeniden Cam tezgahında camın geri dönüşüm sürecine ve geri dönüşümün önemine vurgu yapıldı. Etkinlikte, en sağlıklı ve en çevreci ambalaj malzemesi olan camın hem sonsuz kez hem de yüzde 100 geri dönüşebilme özelliği anlatılırken, bu gücün çöpe atılmaması gerektiği vurgulandı.

"Getir Boş Cam Şişeyi, Kurtar Geleceği" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar, boş cam şişeleri stantta bulunan cam kırıcı ile cam kumbarasına atıp geri dönüşüme katkı sağladı. Yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret ettiği tezgah aracılığıyla pazarda 3 bin cam şişe geri dönüşüme kazandırıldı.


-2 milyar cam şişe çöpe gitmekten kurtarıldı


Şişecam Topluluğunun camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği Cam Yeniden Cam projesi kapsamında bugüne kadar 220 bini aşan ilköğretim öğrencisine cam geri dönüşümü hakkında eğitim verildi. Başta cam ambalaj atıklarının yoğun olduğu büyük şehirler olmak üzere toplamda 22 ildeki 148 ilçe belediyesiyle iş birliği yapıldı. Belediyelere 16 bin 700 cam kumbarası hibe edildi. Bugüne kadar 670 bin ton cam, bir başka deyişle 2 milyar adeti aşan cam şişenin çöpe atılması önlendi.

Şişecam Topluluğu şirketlerinin üretimde kullandığı geri dönüştürülmüş cam atık/cam kırığı oranı 2011 yılında yüzde 8 iken, Cam Yeniden Cam projesi kapsamında 2015 sonunda bu oran yüzde 19'a çıkarıldı. Bu oranın önümüzdeki 5 yılda yüzde 45'e çıkarılması hedefleniyor.

Bugüne kadar geri dönüştürülen camlar sayesinde 28 bin 500 konutun ısınma ve sıcak suyunu karşılayacak düzeyde enerji tasarrufu sağlandı, 244 bin otomobilin trafikten çekilmesine eşdeğer karbon salımı önlendi. Önlenen karbon salımı sayesinde 20 milyon ağacın bir yılda temizlediği havaya eşdeğer bir düzeye ulaşıldı.

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, ham maddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5, karbon emisyonlarının ise yüzde 5 azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzemesi olan cam ile 1 cam şişe üretmek için girdi olarak 1 cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. 1 cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

Yorumlar