Şimşek: Daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 için yüzde 4 büyüme tahmin ettiklerini belirtirken, “Bu oranı revize etmedik ama aşağı yönlü riskler arttı.

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: Daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 için yüzde 4 büyüme tahmin ettiklerini belirtirken, “Bu oranı revize etmedik ama aşağı yönlü riskler arttı. İtiraf etmeliyiz daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız.” dedi.


Mehmet Şimşek, 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne konuk oldu. Zirvede ekonomide elde edilen başarılara değinen Şimşek, bu anlamda siyasi istikrarın önemli rolü olduğunu vurguladı.


Siyasi istikrar adına kaygıya gerek olmadığını dile getiren Şimşek, kamuoyu yoklamalarına işaret ederek, “AK Parti’nin oyları Konda’nın anketine göre 47,7, Genar’ın anketine göre yüzde 50. Denge ve ORC de oyların yüzde 47 olduğunu ifade ediyor. Sonar ise yüzde 42 olduğunu iddia ediyor. Yani kamuoyu yoklamalarına göre siyasi istikrar tehdit altında değil.” ifadelerini kullandı.

Şimşek, ayrıca 17 Aralık sonrası beliren sorunları daha çok reformla aşma vaadinde bulundu.


Şimşek, Türkiye’nin reel olarak son 10 senede ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü, milli gelirinin 3,5 kat arttığını bildirdi. Şu an Türkiye’nin daha mütevazı büyüyebileceğini aktaran Maliye Bakanı, şunları kaydetti:

“Gelişmekte olan ülkelerin aleyhine durumlar olabilir. Ama Türkiye lehine durumlar da olabilir. Bir kere emtia fiyatları eskisi kadar artmayacak. Bu bizim için olumlu, çünkü enerjide ithalatçıyız. Bir de Avrupa epeydir resesyondaydı. Avrupa’da iç talep güçlü değildi. Ama şu an resesyon bitti gibi görünüyor. Bu da bizim için olumlu. Bir de bölge ülkelerde istikrar var. Bu da bizim için olumlu. Ama biz yine de mütevazı büyümeye gireceğiz.

2009 bunalımını atlattık, lakin şu an daha mütevazı büyüyeceğiz, yapısal reformları tamamlayana dek. Yakın vadede dış talep büyümeyi artıracaktır. Aşağı yönlü riskler var, siyasi tedirginlik, para politikalarının sıkılığı gibi. Bunlar büyümeyi aşağı çekecektir. Biz, 2014 için yüzde 4 büyüme tahmin ettik. Bu oranı revize etmedik ama aşağı yönlü riskler arttı. İtiraf etmeliyiz daha mütevazı büyüme ile karşı karşıyayız.”

Mehmet Şimşek, enflasyonun tek haneye indiğini, ancak şu aralar bir miktar arttığından yakındı. Bu durumda vergi artışları ve kurun da rolü olduğuna temas etti. Faizlerin ciddi oranda artırıldığından söz ederken, “Bunun büyümeye bir miktar etkisi olacak ama şunu belirteyim, Merkez Bankası faizi artırmadan faizler artmıştı. Yani Hazine faizi, kredi faizi fiilen artmıştı, Merkez Bankası bu anlamda açılan arayı kapadı.” saptamasında bulundu.

Şimşek, Türkiye’nin mali anlamda iyi bir durumda olduğunu vurguladı. Bütçe açıklarının yüzde 1’e, kamu borçlarının yüzde 35’e gerilediğini açıkladı. İlave olarak “Devletin rezervi ile borcunu karşılaştıralım. Anlayacağız ki devletin net dış borcu yok hatta alacağı var. “ dedi.

Cari açığın çokluğundan dert yanan Şimşek, bu durumda tasarruf oranlarının, enerji fiyatları ve altın ithalatının artmasının Avrupa’nın ekonomik bunalımının, Arap Baharı’nın etken olduğunu dillendirdi.

Kurda volatilite olduğundan şikayetçi olan Şimşek, şöyle devam etti:

“Burada net döviz pozisyonu bağlamında bankacılık sektöründe sorun yok. Reel sektörün net döviz pozisyonunda ise 170 milyar dolar açık var. KOBİ olarak anılan şirketlerin net döviz pozisyonu çok büyük değil. Esas itibari ile büyük şirketlerin açığı var.

Buna karşın hane halkının 190 milyar dolar döviz fazlası var. Son olaylar hane halkının bilançosunu olumsuz etkilemeyecek, çünkü biz dövizle borçlanmayı yasakladık.


Gezi olaylarına rağmen bono ve hisse senedinden yabancı çıkışı yok. Fakat ilginçtir toplumun, şirketlerin döviz talebi arttı. Bu durum siyasi belirsizlik ile ilgili. Mart ayında bu belirsizliğin ortadan kalkacağını, siyasi istikrarın devam edeceğini esas alırsanız yerli şirketlerin ve toplumun döviz talebi tersine dönebilir. Çünkü tedirginliğin olması, rahatlama olması söz konusu. Yani bu şok kalıcı olmayacak, süratle toparlanma olacaktır.”



Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin İngiliz şirketin araştırmasında göre yolsuzluk algı endeksinde 2002’de 102 ülke içinde 65. olduğunu, şu an 177 ülke içinde 53. olduğunu duyurdu. BRIC ülkelerini geride bıraktığını sözlerine ekledi.


CİHAN

Yorumlar