Sigortasız Gündelikçi Çalıştırana 32 Bin TL Para Cezası

Haftada bir gün, hatta bir saat bile gündelikçi çalıştıranlar, bu durumu sigortaya bildirecek. Son tarih 1 Nisan ve bildirmeyenlere para cezası verilecek.

Google Haberlere Abone ol
Sigortasız Gündelikçi Çalıştırana 32 Bin TL Para Cezası

Gündelikçiler ve gündelikçi çalıştıranlar için 1 Nisan'dan itibaren yeni bir çağ başlıyor. Bu tarihten itibaren haftada bir gün, bir saat dahi olsa evinde gündelikçi çalıştıranlar, SGK'ya bildirimde bulunacak.

Gündelikçiyi sigortalatmayan ev sahibine, bu vaziyet belirleme edildiği anda 5 asgari ücret, sigorta yaptırılmayan her ay için ise 2 asgari ücret tutarında idari nakit cezası uygulanacak.

Dolayısıyla 1 yıldır evinde çalıştırdığı gündelikçiyi sigortalatmayan ev malikine toplamda 27 asgari ücret karşılığı 32 bin 440 TL idari nakit cezası uygulanması mümkün.

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANLAR

Ay içinde 10 gün ve üstünde çalıştırılan gündelikçiler için SGK'ya yalnızca bir defalık tek bir bildirim yapılacak. SGK, ev sahibinin bildirdiği yatırım üstünden bu bireyler için yüzde 32.5 oranında prim hesaplayacak. Hesaplanan prim bildirim oluşturan insanın SGK'ya bildirdiği banka hesabından düşülecek ve sigortalılık işlemleri tamamlanacak.

Fatura ödemesinde bulunduğu benzeri bankaya buyruk verilecek, SGK da ev sahibinin banka hesabından primi her ay otomatik şekilde çekecek. Ne zamanki evde çalışanla yollarınız ayrıldı, o süre da SGK'ya gene tek bir nüsha formla hali internet üstünden bildirdiğinizde, SGK sizden prim alma işlemini sonlandıracak.

GÜNLÜK PRİM 13 TL

Ay içinde 10 gün (75 saat) ve üstünde gündelikçi çalıştıran ev malikleri asgari ücret üstünden gündelik 13 TL prim ödeyecek. Ay içinde 10 gün ve daha çok çalışan gündelikçiler başka bütün sigortalılar benzeri emeklilik ve sıhhat da dahil olmak üzere bütün sigorta kollarından yararlanabilecekler. Dolayısıyla ay içinde 10 gün ve üstünde çalışan gündelikçilerin emeklilik için başka bir muamele yapmalarına lazım kalmayacak.

Çalıştırılan gündelikçinin son 6 aydır sigortalı şekilde çalışmıyor olması şeklinde 54 aya kadar sigorta primi işveren hissesinin ödenmemesi mümkün. Dolayısıyla teşvikten yararlanan ev sahibinin çalıştırdığı gündelikçi için gündelik 13 TL yerine 6 TL prim ödemesi yeterli olacak. Bu da ev sahiplerinin çok çok korktuğu prim masrafının düşmesi anlamına geliyor.

10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR

Ay içinde 10 günün altında gündelikçi çalıştıran ev malikleri de yalnızca bir kere SGK'ya bildirim yapacak. 1 Nisan'dan sonra evinizde 10 günden daha az süreyle gündelikçi ve ya bakıcı çalıştırıyorsanız, SGK'ya tek bir nüsha form doldurup vereceksiniz ve muamele sonuçlanacak. Aynı forma kaç gün evde çalışılacağını, ne kadar ücret ödeyeceğinizi yazacaksınız.

Son şekilde bir de banka adisyon numaranızı forma tanımladığınızda, SGK hesabınızdan her ay otomatik olarak, çalışana ödediğiniz ücretin yalnızca yüzde 2 oranında primi alacak. Ne süre ki çalışanla yollarınız ayrıldı, gene bu matbu formu doldurarak o kişiyle çalışmadığınızı SGK'ya bildirdiğinizde bundan sonra hesabınızdan prim kesilmeyecek.

GÜNDE 80 KURUŞ

Evinizde 10 günün altında çalışacak gündelikçiler için yalnızca iş kazası ve iş rahatsızlığı sigorta koluna yüzde 2 oranında prim ödeyeceksiniz. Bu prim evde olabilecek herhangi bir iş kazasına karşı sizi ve çalışanı koruyacak. Ay içinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahibi SGK'ya asgari ücret üstünden bildirim yaparsa gündelik yalnızca 80 kuruş prim ödeyecek.

SUİSTİMALLER OLABİLİR

SGK'nın 'kolay sigortalılık' uygulaması yerinde bir uygulama. Gündelikçilerin sigortalanması meselesi için basit bir yöntemin yaşama geçirilmesi gerekiyordu. Ancak suistimallerin daima engellenmesi gerekiyor. mesela ay içinde 10 günden az çalışan bir insanın kendi primlerini ödeyerek 4/a'lı şekilde emekli olmasının olası olması pek çok çok hanım sigortalı sebebi ile suiistimal edilebilir.

Bu biçimde bir akrabasının evinde ayda 2 gün temizliğe gidiyor benzeri gösterilen bir hanım sigortalı kendi primlerini ödeyerek 4/a'lı statüsünde emekli olabilir. SGK'nın bu konudaki suistimalleri belirleme etmesi de çok çok güç.

BİLDİRİMLER İNTERNETTEN

E-Devlet sistemi üstünden www.turkiye.gov.tr adresinden e-hizmetler tarafına girilecek ve buradan da ev hizmetleri butonu tıklanarak, tek bir form doldurularak sigortalılık işlemleri yapılabilecek.

Buradan sigortalı girişinin yapılmasının peşinden gündelikçiye bilgilendirme mesajı gelecek. Dolayısıyla gündelikçiler de sigortalarının yatırıldığını takip edebilecek. (Kaynak: Milliyet)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar