Sanayide kullanılan düşük verimli elektrikli motorlar değiştirilecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, sanayide harcanan elektriğin yüzde 70’ten fazlasının düşük verimli elektrikli motorlar tarafından tüketildiğini belirterek, bu elektrik motorlarını daha yüksek verimli olanlarla değiştirmeyi hedeflediklerini...

Google Haberlere Abone ol
Sanayide kullanılan düşük verimli elektrikli motorlar değiştirilecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, sanayide harcanan elektriğin yüzde 70’ten fazlasının düşük verimli elektrikli motorlar tarafından tüketildiğini belirterek, bu elektrik motorlarını daha yüksek verimli olanlarla değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bakan Fikri Işık, Ankara'da düzenlenen 'Verimlilik Haftası Açılışı ve Verimlilik Projeleri Ödül Töreni'ne katıldı. 10. Kalkınma programının önemli hedeflerinden birinin Türkiye’nin gelişmiş ülkelere oranla yüksek olan enerji yoğunluğunu düşürmek ve enerji verimliliği alanında iyileştirmeler yapmak olduğunu söyleyen Bakan Işık, bu programda gerçekleştirecekleri çalışmalardan söz etti.

Işık, "Sanayide harcanan elektriğin yüzde 70’ten fazlası düşük verimli elektrikli motorlar tarafından tüketiliyor. Biz bu elektrik motorlarını daha yüksek verimli olanlarla değiştirmeyi hedefliyoruz. İlgili uzmanlarımız şu anda bu elektrik motorlarının özellikleri böyle bir değişim maliyeti bunun ekonomiye sağlayacağı katkı ve sürecin nasıl yürütülmesiyle ilgili çalışmalara devam ediyorlar. Enerjide dışa bağımlı olduğumuzu ve enerji ihtiyacımızın da her geçen gün arttığını göz önünde bulundurduğumuzda enerji verimliliği ile ilgili yapılan çalışmaların önemi ve değeri ortaya çıkıyor. Ülkemizde aynı katama değere sahip üretim için OECD’nin 1,5 katı Almanya ve Japonya’nın ise 2 katı daha fazla enerji kullanmak zorundayız. Sanırım bu rakamlar bu alanda yapacağımız çalışmanın önemini göstermek için yeterli olacaktır. Enerji yoğunluğunun Türkiye’ye sağlayacağı katkı bu rakamlarda gizli.’’ diye konuştu.

"TÜRKİYE VERİMLİLİK GELİŞİM HARİTASI’NI OLUŞTURACAĞIZ"

Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 2017 sonuna kadar 6 hedef alanda 89 eylem gerçekleştireceklerini belirten Işık, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, verimlilik alanındaki sorunların sektör ve bölge özelinde farklılaşma düzeylerini belirleyen Türkiye Bölgesel ve Sektörel Verimlilik Gelişim Haritası'nı oluşturacağız. Bakanlığımız bünyesinde kurduğumuz Girişimci Bilgi Sistemi ve Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'nin sağladığı verilerden de yararlanarak ölçek, sektör ve bölge düzeyinde analizler yapacağız. Verimlilik alanında yapılan lisansüstü çalışmalar için destek programları oluşturacağız. Temiz üretim/eko verimlilik istatistikleri oluşturacak ve yayınlayacağız. Ulusal Verimlilik Yönetim Sistemini kurarak işletmelere yönelik belgelendirme mekanizması oluşturacağız. Bu belgeye sahip işletmelerin kamu destek ve teşviklerinden öncelikli veya avantajlı olarak yararlanmalarını sağlayacağız. Yükseköğretim programlarındaki müfredatın imalat sanayimize entegrasyonunu artıracak çalışmalar yapacağız. Enerji yoğunluğunu azaltmak amacıyla OSB'lerde mevcut enerji yönetim birimlerini güçlendirecek ve sayılarını artıracağız. KOBİ'lerin enerji verimliliği konusundaki eğitim, etüt ve danışmanlık hizmetlerinin desteklenmesine yönelik mekanizmaları iyileştireceğiz.’’

Konuşma sonrası toplam 22 işletme ve 4 kamu kuruluşuna, 2014 Verimlilik Proje Ödülü verildi.

CİHAN

Yorumlar