Sanayide ciro endeksi azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı. Türkiye İstatistik...

Google Haberlere Abone ol
Sanayide ciro endeksi azaldı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılı mayıs ayı sanayi ciro endeksi verilerine göre; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 1,4 azaldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi aynı kalırken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16,7 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir öncesi aya göre en yüksek azalış enerjide gerçekleşti (yüzde 5).

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 12,6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 4,9 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve aynı oranla içeceklerin imalatı takip etti. Bir önceki aya göre en yüksek artış da yüzde 13,5 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12,6 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı, yüzde 7,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.

CİHAN

Yorumlar