Sanayi üretim endeksi (2)

- Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 133,2 değerine ulaştı - Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,5 arttı - Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,7 artış gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Sanayi üretim endeksi (2)

ANKARA (AA) - Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 133,2 değerine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,7 artış gösterdi.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 133,2 değerine ulaştı. Şubatta 120,1 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 127,2 seviyesinde bulunuyordu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, martta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,2 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 2,4 ile enerjide görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek düşüş yüzde 13,5 ile eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 4,1 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve yüzde 2,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

Bu alanda en yüksek artış ise yüzde 21,7 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bu artışı yüzde 7,4 ile tütün ürünleri ve yüzde 6,7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı izledi.

(Bitti)

Yorumlar