Rusya'dan Türk işadamlarına yatırım daveti

İstanbul’da düzenlenen Rus - Türk İş ve Yatırım Zirvesi’nde Rusya’nın Vladimir Bölgesi ve Alexandrova Sloboda Sanayi Bölgesi tanıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'dan Türk işadamlarına yatırım daveti

İstanbul’da düzenlenen Rus - Türk İş ve Yatırım Zirvesi’nde Rusya’nın Vladimir Bölgesi ve Alexandrova Sloboda Sanayi Bölgesi tanıtıldı. Toplantıda Türk işadamları, yatırım için Rusya’ya davet edildi.

İstanbul Ataköy’de yapılan toplantıda, Vladimir bölgesinin ulaşımı, altyapısı ve yatırım için oluşturulan önemli avantajları anlatıldı.

Zirveye Türkiye Ekonomi Bakanlığı adına katılan yetkililerden Nevzat Yeşiler ve eski Moskova Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Albina Rahimullina, TİM Rusya Masası Koordinatörü Şükrü Tetik ve Rusya’da yatırım yapan çok sayıda şirketin temsilcileri katıldı.
Ekonomi Bakanlığı adına açılış konuşmasını yapan Yeşiler, “Ülkemizin özellikle Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması ve daha ileriye taşıma arzusu olarak karşılıklı yatırımlar olmak üzere tüm ekonomik enstrümanları kullanmak istiyoruz.” diye konuştu.

Açılış konuşması yapan Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Albina Rahimullina, Rus şirketlerinin Türkiye’de yaptığı yatırımlar hakkında geniş bilgi verdi.

RUSYA’NIN HER BÖLGESİNDE YAPILACAK İŞLER VAR

Ekonomi Bakanlığı adına açılış konuşması yapan 2009-2013 dönemi Moskova Ticaret Başmüşaviri olarak görev yapan Atilla Kızılarslan, Rusya’da yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında katılımcılara ipcularını verdi. Rusya’nın bir ülke değil bir kıta olarak düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Kızılarslan, “9 saat dilimi var Türkiye’nin 23 katı büyüklüğünde bir ülke. Her bölgenin kendine ait bazı ticari ekonomik farklılıkları var. Ve her bölgesinde yapılması gereken işler var. En basitinden inşaat, şu anki mevcut altyapının yüzde 70’i değiştirilmeli ve birçok yeni tesis yapılmalı.” diye konuştu.

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERE İHTİYAÇ VAR

Sovyetler döneminde kurulan büyük fabrikalar Rusya’nın ihtiyacını karşılayacak nitelikte olmadığını belirten Kızılarslan, ekonomi ve sanayi yönetme kabiliyetinde bir düşüş olduğunu söyledi. Kızılarslarn, “Çok büyük ölçekteki fabrikalarda yönetim biraz aksamakta. İnsanları o bölgede tutmak ve katma değer yaratma ihtiyacı Türkiye kabiliyeti ve imkanlarıyla örtüşmekte. Özellikle orta ve küçük işletmelerin ihtiyacı Rusya’da son derece ön plana çıkmakta. Bundan dolayı Türk firmalarının Rusya’ya bakış şekillerini değiştirmesinde son derece fayda görüyorum.” şeklinde konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİ HUKUK VE MÜŞAVİRLİK HİZMETİ ALMALI

Rusya’ya gitmek isteyen firmalara tavsiyelerde bulunan Kızılarslan, ilk yapılması gereken şeyin hukuk ve müşavirlik hizmeti olduğunu söyledi. Kızılarslan, “O ülkede sistem açığı olabilir ama sizin bir açığınız olursa onu tecrübe maliyeti ile ödersiniz. En başta hukuku yanınıza almanız gerekiyor, mevzuat, kanunlarına uymanız gerekiyor, ama ben küçüğüm sistemden kaçarım diyorsanız bir yıl iki yıl olabilir, ama 5 yıl sonra kaçamaz hale gelir ve eleğin üstende kalır, geçmiş yılların karını alır götürür sizden.” dedi. Kızılarslan bunlara ek olarak mali müşavirlik hizmetinin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Zirve, diğer konuşmacıların sunumu ve oturumlarla devam etti. CİHAN

Yorumlar