Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan artırdı

Rusya Merkez Bankası sürpriz bir kararla faiz oranlarını yarım puan artırarak yüzde 8’e çıkardı. Rusya Merkez Bankası Temmuz 2014’de enflasyon rakamlarının beklentilerden daha az yavaşlaması ve jeopolitik tansiyonun yüksek olması nedeni...

Google Haberlere Abone ol
Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan artırdı

Rusya Merkez Bankası sürpriz bir kararla faiz oranlarını yarım puan artırarak yüzde 8’e çıkardı.

Rusya Merkez Bankası Temmuz 2014’de enflasyon rakamlarının beklentilerden daha az yavaşlaması ve jeopolitik tansiyonun yüksek olması nedeni ile gelecek enflasyon beklentilerinin yüksek olmasını gerekçe gösterdi.

Döviz kurları, gümrük ve vergi oranlarında yükselişin enflasyon rakamlarını olumsuz etkilemesi durumunda Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmeye devam edecek.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımlar mali piyasalar üzerinde olumsuz etki yapmayı sürdürüyor.

Haziran ayında enflasyon Merkez Bankası’nın yüzde 6,5’lik öngörüsünün üstüne çıkılarak, yıllık bazda yüzde 7,8’e yükseldi.

Dolar da ruble karşısında 9 kapek değerlenerek 35 rubleye yükseldi. Euro da 7 kapek artarak 47,2 rubleye çıktı. Yüzde 55 dolar ve yüzde 45 Euro’dan oluşan döviz sepeti 5 kapek artarak yüzde 40,5 rubleye yükseldi.

Dış politikada yaşanan belirsizliklere dikkat çeken Banka, “İş dünyasındaki belirsizliklere bağlı olarak yatırım talepleri zayıf durumunu koruyor. Reel sektörde karlılık da düşüyor. Eğer yüksek enflasyon riski devam ederse, Merkez Bankası enflasyon rakamlarını artırmaya devam edecek.” uyarısında bulundu.

CİHAN

Yorumlar