Rusya demiryolları mali sıkıntıda, devlet desteği talep ediyor

Rusya Demiryolları 2030 uzun vadeli strateji belgesinde, hava ve karayolu ulaşımı ile rekabet edebilmesi için devlet desteğinin zorunlu olduğunu açıkladı.Belgede uzun vadeli sağlıklı bir mali yapı için, devlet desteği, ücretlerin artırılması...

Google Haberlere Abone ol
Rusya demiryolları mali sıkıntıda, devlet desteği talep ediyor

Rusya Demiryolları 2030 uzun vadeli strateji belgesinde, hava ve karayolu ulaşımı ile rekabet edebilmesi için devlet desteğinin zorunlu olduğunu açıkladı.

Belgede uzun vadeli sağlıklı bir mali yapı için, devlet desteği, ücretlerin artırılması ve trenyolu ağının verimli hale getirilmesi talep edildi.

Dünyanın en büyük tren yolu ağlarından birine sahip olan Rusya Demiryolları, 2014’ün ilk çeyreği için 10 milyar ruble (278 milyon dolar) zarar açıkladı.

Şirketin Başkanı Vladimir Yakunin fiyatlarının dondurulmasının ardından şirketin zarar etmeye başladığına dikkat çekiyor. Yakunin sonuçların kendileri açısından sürpriz olmadığını, beklenenden 16 milyar ruble daha az zarar açıkladıklarını ifade etti.

2012’de kargo taşımacılığının yüzde 44’ü ve yolcunun da üçte biri trenyolunu seçti.

Uzmanlara göre önmüzdeki 20 yıl içinde otomobil taşımacılığı trenyoluna göre iki kat daha hızlı aratacak. Bu da şirketin gelecekte daha az gelir elde etmesine neden olacak.

Trenyolu gelirlerinin artırılması için en önemli kalemlerden biri de altyapı çalışmalar. Moskova-Kazan hızlı trenyolu alt yapı çalışmaları için 1 trilyon ruble (30 milyar dolar) gerekiyor.

Şirketin yüzde 25’lik özelleştirme paketinin ilk bölümü için çalışmalar başlatıldı. Ancak strateji raporuna göre, özelleştirme çalışmaları ile ilgili şirket iyimser değil.

Yakunin daha önce yaptığı açıklamada da çalışanları tamamı ile işten çıkarmak yerine üçte birinin part-time çalışmasının daha sağlıklı olacağını belirtmişti.

Dünyanın en büyük ağlarından biri olan Rusya tren yolları 124 bin kilometre uzunluğunda. 86 bin kilometrelik kısım aktif olarak kullanılıyor. 2013 verilerine göre şirketin 880 bin çalışanı bulunuyor. CİHAN

Yorumlar