Rusya, ABD’den domuz ithalatını durdurdu

Rusya tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, 10 Mart’tan itibaren ABD’den domuz ithalat yasağını kaldıran kararını iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, ABD’den domuz ithalatını durdurdu

Rusya tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, 10 Mart’tan itibaren ABD’den domuz ithalat yasağını kaldıran kararını iptal etti. Ajans sözcüsü Aleksey Alekseyenko, sevkiyatla ilgili güvenliğin henüz yeterli olmadığını gerekçe gösterdi.

Interfax’a açıklamada bulunan yetkili, Rusya’ya ihracat izni verilen Smithfield Packing şirketinin soğutucu sistemleri ile ilgili tartışmaların çözülmediğini ifade etti.

Rusya, Amerikan Gıda Güvenliği ve Denetimi Servisi’nin (FSIS) ek garantiler vermesinden sonra yeni bir tarih belirlenerek domuz ithalatına izin verilebilecek.

Rusya, yüksek seviyede ractopamine bulunduğu gerekçesi ile 11 Şubat 2013’den itibaren ABD’den domuz ithalatını durdurmuştu.

Alekseyenko, Rusya’nın veteriner uzmanlarının Kazakistan’ın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği çerçevesinde Washington’da yapılan görüşmelere katılmasına izin verilmemesi ile ilgili olmadığını belirtti.

Şubat 2013’e kadar ABD, Rusya’ya en çok domuz ihraç eden ülke idi. ABD sadece 2012’de 300 milyon dolar değerinde 92 bin ton domuz ihraç etti.

Rusya’nın ABD ile ekonomik ilişkilerinde Ukrayna’da yaşanan gelişmelere bağlı olarak sorun yaşadığı belirtiliyor. ABD sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile Ukrayna’da yaşanan gelişmeler nedeni ile Rusya ile askeri işbirliklerini askıya aldığını açıkladı. CİHAN

Yorumlar