Rus Bakan: Büyüme için yeterli nüfus artışı yok

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Hong Kong’da düzenlenen yabancı yatırım konferansında Rusya ekonomisi ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rus Bakan: Büyüme için yeterli nüfus artışı yok

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Hong Kong’da düzenlenen yabancı yatırım konferansında Rusya ekonomisi ile ilgili değerlendirmede bulundu. ITAR-TASS’ın haberine göre Siluanov, “2014’de çok küçük bir bütçe açığı bekliyoruz. Geçen yıl gayri safi milli hasılanın yüzde 0,5’i seviyesinde idi. Bu yıl da aynı rakamı yakalayabiliriz.” dedi.

Rusya’nın diğer gelişmiş ülkelere göre çok daha dengeli bir makro ekonomik yapısı olduğunu savunan Siluanov, “2014 bütçe gelirleri 13,02 trilyon ruble, ya da beklentilerin yüzde 100,9’u olacak. Harcamalar ise 13,33 trilyon ruble, ya da beklentilerin yüzde 99,6 seviyesinde kalacak.” bilgisini verdi. Serbest piyasada dolar 35,4 rubleden işlem görüyor.

Rusya ekonomisinin sorumlu ve koruyucu bir yaklaşımla yüzde 3’lik ekonomik büyüme hedefini yakalamaya çalıştığını kaydeden Rusya Maliye Bakanı, “Rusya’da kişi başına düşen milli gelir gelişmekte olan ülkelerden fazla. Ancak nüfus artışı ilk kez doğal olarak artıya geçse de yeterli değil. Bu yüzden bir miktar diğer ülkelerden geri kalınıyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 3’lük büyümenin kolay bir hedef olmadığına değinen Rus Bakan, yapısal reformun şart olduğunu, bütçe harcamalarının ciddi şekilde kontrol edildiğinin altını çizdi.

Rusya’da iç piyasada yoğun bir şekilde ruble kullanıldığını, birikimlerin ruble olarak tutulduğunu ve yabancı döviz cinsinden borcun düşük seviyede olduğunu aktaran Bakan, Rusya’nın Dünya Bankası’nın belirlediği iş yapılabilir ülkeler listesinde 120’inci sıradan 92’inci sıraya ilerlediğini hatırlattı. Siluanov küçük ve orta ölçekli işletmelere teşviklerin geliştirileceğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar