Reel Kesim Güven Endeksi 4 puan arttı

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mart ayında bir önceki aya göre 4 puan artarak 108,6 seviyesinde gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Reel Kesim Güven Endeksi 4 puan arttı

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mart ayında bir önceki aya göre 4 puan artarak 108,6 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) İktisadi Yönelim Anketi RKGE 2014 yılı Mart ayı verilerini açıkladı.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde gelecek üç aydaki üretim, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güvenendeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,0 puan artarak 105,6 puan seviyesinde oldu. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,0'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 72,8'e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 18,2'ye geriledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devamettiği, iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü, ihracat sipariş miktarında ise artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre bir miktar güçlendiği gözlendi.

MEVSİM NORMALLERİNE KIYASLA YAPILAN DEĞERLENDİRME

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir miktar zayıfladığı, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler bir miktar güçlendi.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanısıra, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarındaki artış yönlü beklentiler güçlenerek devam etti. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, gelecek oniki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerin ise bir miktar güçlendiği gözlendi. Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise zayıflayarak devam etti. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerin de zayıflayarak devam etti.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0,2 puan artarak yüzde 8,7 oldu.
CİHAN

Yorumlar