Putin: Ekonomik durgunlukta sorun dışarıda değil, içeride

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik durgunluğun dışarıdan çok içerdeki sorunlardan kaynaklandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Ekonomik durgunlukta sorun dışarıda değil, içeride

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik durgunluğun dışarıdan çok içerdeki sorunlardan kaynaklandığını söyledi.

Kremlin Sarayı’nda Rusya Anayasa’sının kabulünün 20. yılı münasebeti ile yaptığı konuşmada küresel krizin etkilerinin ülkede hissedildiğini kabul ettiğini belirten Putin, “Ancak samimi bir şekilde söylemek gerekirse, ekonomik durgunluğun nedenleri büyük çoğunlukla içeriden…” tespitinde bulundu.

Gayri safi milli hasıla büyüklüğü açısından Rusya’nın dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri olduğunu, ancak işçi verimliliği açısından gelişmiş ülkelerden 2-3 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi.

Açığın kapatılmasını talep eden Putin, eğitimli kalifiye eleman, canlı bir iş gücü piyasası, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ileri teknolojiye vurgu yaptı.

Hammadde kaynaklı olmayan ürünlerin ihracatı ile ilgili belirlenen programın verimli bir şekilde çalışmadığı eleştirisi getiren Putin, “Hala bir çok bariyer var. İhracat için izin almak en az 20 gün sürüyor. Bu ABD’de 6, Güney Kore’de 8 gün. Tüm bunlar ihracatın desteklenmesine yönelik yol haritasında bir kez daha ele alınmalı…” önerisinde bulundu. Putin hükümeti 1 Mart 2014’de kadar ihracat destek paketini hazırlamakla görevlendirdi.

Ekonominin teşvik edilmesi için Mayıs 2012’de belirlenen yol haritasından vaz geçmelerinin imkansız olduğuna değinen Rus lider, “Bazen yeterli fon olmadığı için plan ve hedeflerin uygulanamadığı yönünde açıklamalar duyuyorum. Ekonomik gidişat çok farklı. Ancak tüm bunlar hedeflerimizi değiştirmemize gerekçe oluşturmaz… Biz çözüm üretecek çalışmalar ortaya koymalıyız.” uyarısı yaptı.

Rusya gayri safi milli hasılası Putin’in iktidarda olduğu son 13 yıllık dönemde ilk kez yüzde 2’nin de altında bir büyüme gerçekleştirecek. 2014 ve 2015 için beklentiler de büyümenin artacağı yönünde değil. CİHAN

Yorumlar