Petrol ve doğalgaz ithalatı için yılda 60 milyar dolar ödeniyor

Türkiye’nin enerji bağımlısı bir ülke olduğunu ifade eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, petrol ve doğalgazın yüzde 90’ının ithal edildiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Petrol ve doğalgaz ithalatı için yılda 60 milyar dolar ödeniyor

Türkiye’nin enerji bağımlısı bir ülke olduğunu ifade eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, petrol ve doğalgazın yüzde 90’ının ithal edildiğini aktardı. Bu ithalat sonucunda Türkiye’nin yılda 60 milyar dolar para ödediğinin altını çizen Mercan, “Bu arzu edilebilir bir durum değildir. Enerji arzında yerlilik payını arttırmak ve enerji verimliliğinin kullanılması gerekmektedir. Böyle bir hedef şu ana kadar olmadı. Hedef olmalıydı. Türkiye şu ana kadar nükleer enerjiye geçmeliydi.” dedi.

İngiltere'nin Avrupa Bakanı David Lidington'un katılımıyla düzenlenen 'Nükleer Sanayi Konferansı'nın açılışında konuşan Mercan, Türkiye’nin son 3 yılda, 3 kat büyüyerek, dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu söyledi. Mercan, büyüyen ekonomilerin enerji ihtiyaçlarının arttığını belirterek, Türkiye’nin enerji talep arzında Çin’den sonra dünyada ikinci, Avrupa’da ise ikinci büyük ülke olduğunu aktardı.

Mercan, Türkiye’nin Sinop ve Akkuyu’ya yapılacak nükleer santraller hakkında da bilgi verdi. 2023’e kadar bu nükleer santralleri devreye alınmasının planladığını ifade eden Mercan, 3. Nükleer santralinde 2023’de hayata geçirileceğini bildirdi. Sivil nükleer çalışmalarının olabildiğince şeffaf yürütüldüğünü ve tüm çalışmaların Uluslararası Atom Enerjisi kurumu tarafından takip edildiğini de vurguladı.

Türkiye’deki üniversite ve üniversite ve kurumların nükleer konusunda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini de vurgulayan Mercan, sözlerini, “Türkiye’nin know-how kapasitesini arttırması için bu tür toplantılara ihtiyacı var. Amacımız Türkiye’de üretilen bilgi kapasitesinin arttırılmasıdır. Bu anlamda İngiltere gibi ülkelerle işbirliğini arttırmalıyız.” şeklinde tamamladı.
CİHAN

Yorumlar