‘Payitaht Çarşı Projesi’ ile tarihi çarşılarda esnaf eğitilecek

Dünyanın ilk alış veriş merkezi olarak bilinen Koza Han’ın da içerisinde yer aldığı Bursa tarihi hanlar bölgesine yönelik ‘Payitaht Çarşı Projesi’ başlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa ve Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)...

Google Haberlere Abone ol
‘Payitaht Çarşı Projesi’ ile tarihi çarşılarda esnaf eğitilecek

Dünyanın ilk alış veriş merkezi olarak bilinen Koza Han’ın da içerisinde yer aldığı Bursa tarihi hanlar bölgesine yönelik ‘Payitaht Çarşı Projesi’ başlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa ve Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğiyle hayata geçirilecek 8 proje ardasında yer alan Payitaht’la bölge esnafı eğitilecek, çarşıda tüketici ofisleri ve sosyal mekanlar oluşturulacak.

Kayhan Hamamı’nda gerçekleştirilen törenle Bursa Büyükşehir Belediyesi ile BTSO arasında stratejik işbirliği protokolü imzalandı. 8 projeyi kapsayacak protokolle Payitaht Çarşı Projesi de hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile BTSO Başkanı İbrahim Burkay, protokolü törenle imzaladı. Törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, tarihi çarşının otopark problemini çözmek için lobi faaliyetlerini artıracaklarını söyledi. Burkay şunları söyledi: "Güçlü paydaşlarla işbirliği yaparak çarşı müşteri profilinin yükseltilmesini sağlayacak organizasyonlar düzenlenmesi, tüccar ve esnafımıza rehberlik edecek işletmecilik ve eğitim desteğinin verilmesini sağlayacağız. Tüketici eğilimlerine uygun olarak güven sağlamak adına etiket uygulamasına geçilmesi ve yaygınlaştırılması, her çarşı bölgesine ‘Tüketici Danışma Ofisleri’ kurulması, çarşıları ziyaret edenlerin dinlenme ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere ulusal ve uluslararası markalar için özel bölümler oluşturulmasını hedefliyoruz. Kültür-sanat köşeleri kurulması, çarşının çalışma saatlerinin düzenlenmesi, değişim ve dönüşüm sağlamak için ihtiyaç duyulan finansman konusunda BTSO olarak düşük faizli, uzun vadeli kredi imkanları oluşturulmasını istiyoruz. Ürün ve hizmet satın alma şartlarının iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapılması, tarihi çarşılarımızın Payitaht Çarşı konseptiyle yeniden canlandırılması, çarşı dernekleriyle etkin işbirliğine gidilmesini planlıyoruz."

Çarşı esnafının vizyonunu geliştirmesine ve ticaretini çağa uygun hale getirmesine olanak sağlayacak platformlar kurulmasını sağlayacaklarını belirten Burkay, şunları kaydetti: "Perakende sektöründe Türkiye ve dünyadaki başarılı örnekleri model alarak tarihi çarşı ve hanlar bölgemiz için uygulamalar geliştirilmesi önemli. Organize perakende sektörü ve günümüz ticaret koşullarında rekabet edebilir olmak için pazarlık usulünü geride bırakarak, fiyat ve kalite standardının uygulanmasının sağlanmasını istiyoruz. Tarihi çarşı ve hanlar bölgesi esnafı ile belirli periyotlarda sektörel buluşmalar gerçekleştirerek, bölgenin ihtiyaçları ve beklentileri tespit edilerek çözüm üretilmesi son derece önemli. Bölge esnafını rekabetçi kılabilmek adına sektörün profesyonelleri ile esnaf arasında danışmanlık köprülerinin kurulmasına aracılık ederek, destek verilmesi. Esnaflık kültürü, finans yönetimi, yabancı dil, sosyal medya, müşteri ilişkileri ve iletişim, satış teknikleri ve perakendecilik gibi konularda esnaflara eğitim verilecek. Buradaki esnafta 30 - 40 yıl önceki yapı var. Bu bazı açılardan iyi, bazı açılardan kötü. Dünya tüketici alışkanlıkları değişti. Sosyal ve kültürel alanlar dışında tüketici güven ofisleri, emzirme odaları, tuvaletlerin faaliyete geçmesi gerekiyor. Eğitim programı ile tüketicilere davranışları değişim gösterecek. Esnafın giyim, kuşamı, hitapları bile değişecek. Bursa'da buluşma noktası olması için ciddi çalışmalar yapıyoruz. 'Bursa büyürse, Türkiye büyür' diyoruz."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de proje dahilinde çarşıda fiziki iyileştirmeler yapılacağını söyledi. Tarihi hanlar bölgesinin şehir için vazgeçilmez olduğunu belirten Altepe, "Çarşı canlanırsa şehir de canlanır. Esnaflarımızın daha çok iş yapması şehir ekonomisini hareketlendirir. Şehrimize gelecek turistlere daha kaliteli hizmet verilmesini hedefliyoruz." dedi. Altepe, Bursa'nın sahip olduğu özellikleri ile göç alan bir kent olduğunu belirterek, tarihi İpekyolu ve Baharat Yolu'nun önemli başlangıç merkezi olduğunu vurguladı. Bursa'nın dağı ile turizm potansiyeli ile kongre, tarım ve sanayi kenti olduğunu söyleyen Altepe, her alanda gelişim gösterilmesi için yerel yönetim olarak çalıştıklarını kaydetti. Bursa'nın dünya ile entegre bir kent olması için çalıştıklarını ifade eden Altepe, Türkiye'de İstanbul, ülke dışında da Avrupa kentleri ile yarışıldığını vurguladı. Daha sonra yapılacak protokol ile ilgili bilgi veren Altepe, şunları söyledi: "Bursa'ya ivme kazandıracak projeler olacak. Vefa Projesi, Finans ve Ticaret Merkezi, Marka Bulvarı, Organize Ticaret Bölgeleri, BTSO Üniversitesi, Yeni Fuar Merkezi, İhtisas OSB çalışmaları sürüyor. İlk uygulanacak olan Payitaht Projesi. Bizim tarihi ve kültürel mirasa bakışımız ortada. Mahalle, çarşı gibi köklü çalışmalarımız bulunuyor. Kent kültürünün oluşması için bugüne kadar 160 kitap yazıldı. Çarşı canlı olursa kentimiz de canlı olur. Ulucami ve hanlar bölgesi kentimizin en önemli yerlerinden birisi. Bunun yanında Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için çalışıyoruz. Hanlar uçtan uca bin metre yürüyerek gezilebilir. Zevk, kalite ve gelişim sağlamak için restore ediyoruz. Çarşıya yapılacak yatırımlar ile AVM'lerle rekabet haline gelmesi için çalışıyoruz. İnsanlar bu bölgeye geldiklerinde istediklerini, aradıklarını bulursa, sorun olmaz. Otopark sorunu var ancak cazip hale gelince insanlar buraya ulaşım sağlayabiliyorlar."

CİHAN

Yorumlar