Patronunun Ödediği Sigorta Primine Sendikadan Teşvik Geliyor

Tofaş, Renault, Arçelik, Altınyıldız gibi devlerin üye olduğu iki işveren sendikası işçilerinin sigorta priminin işveren payının bir kısmını üstlenecek.

Google Haberlere Abone ol
Patronunun Ödediği Sigorta Primine Sendikadan Teşvik Geliyor

Temsil ettikleri sektörlerde Türkiye'nin en kocaman endüstri devlerinin işyerlerinin organ bulunduğu ve varlıklarının toplamı milyarlarca lirayı bulan iki işveren sendikası MESS ve TTSİS, sosyal güvenlik primi teşviki şekilde tanımlanabilecek bir uygulamaya gitti.

İKİ SENDİKADAN PRİM DESTEĞİ

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS), üyelerine işçilerin sosyal güvenlik primlerinin işveren payına azalma gösteren bölümü için destekleme ödemesi yapmaya başladı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ise önümüzdeki aylarda tıpkı uygulamayı yaşama geçirme hazırlığı yapıyor.

İLK ÖDEMELR BAŞLADI

TTSİS, geçtiğimiz aylarda müthiş umumi kurula giderek yaptığı ödemeye imkân verici tüzük değişikliği yaptı. Katkının yıllar içerisinde üyelerin aidatlarıyla sendikanın grev ve lokavt fonunda biriken paradan aktarılması planlandı. Üyelere ilk ödemeler şubat ayında başladı.

DEVAM ETMESİNE ÜYELER KARAR VERECEK

TTSİS'in planlamasına oranla organ işyerlerine 16 ayda yekün 65 milyon lirayı bulan bir rakam aktarılacak. 16 ayın sonunda üyelerin katılımıyla yapılan umumi kuruldan devam kararı çıkarsa, uygulama devam edecek. MESS de gene tüzük değişikliği yaparak grev ve lokavt fonunu kullanacak.

TORBADAN ÇIKTI

İşveren sendikalarının grev ve lokavt fonunda organ aidatlarıyla biriken ve bankalarda nemalandırılan kaynaklar 2014 yılına kadar hemen hemen hiç kullanılamıyordu. 2014 Eylül'de yasalaşan torbakanunla işveren sendikalarının grev ve lokavt fonunda biriken paranın üyeler için harcanmasının yolu açıldı. Bir sene içerisinde fonun bir yıllık gelirin maksimum yüzde 25'inin kullanımına izin veriliyor.

TTSİS'İN EN AZ 800 MİLYON LİRASI VAR

Eski TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan'ın başkanlığını yürüttüğü Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın fonunda biriken paranın en az 800 milyon lira bulunduğu öngörülüyor. TTSİS, 1961'den bu güne faaliyetlerine devam ediyor. Mevcut üyeleri içerisinde Kayhan'ın sahibi bulunduğu Söktaş, Altınyıldız Mensucat, Mithat Giyim, Saray Halı, Bahariye Mensucat, Karsu Tekstil, Küçükçalık Tekstil, Harmancı Etiket ve Öztek Tekstil bu şeklinde şirketler bulunuyor.

4 MİLYARLIK FONU OLAN SENDİKA ÜYENİN KIDEMİNE GÖRE PARA YARDIMI YAPACAK

İş hayatında Borusan'da muhtelif kademelerde yöneticilikten sonra halen İdare kurulu üyesi bulunan Mehmet Celal Betil'in başkanı bulunduğu MESS'in çatısı altında ciro ve çalışan bakımından Türkiye'nin en kocaman endüstri kuruluşları bulunuyor. Üyeler içerisinde Arçelik, BSH Ev Aletleri, Ford Otomotiv, Hema, Çolakoğlu Metalurji, Tofaş, Oyak Renault, Temsa Global, Türk Traktör yer alıyor. Fonunda 4 milyar lira bulunduğu öngörülen MESS'in üyelerine yardım yapabilmesi için lüzumlu tüzük değişikliğini en erken mayıs ayında yapması bekleniyor. 1959 yılında kurulan MESS, üyelerine yapacağı katkının formülü üstünde çalışmaya devam ediyor. Henüz kesinleşmese de üyelik kıdemine oranla yardım yapılması üstünde ağır basan alternatif şekilde görülyor.

DÜZENLİ AİDAT ŞART

Tabii ki üyenin sendikaya Ödenti ödemesinin tertipli olup olmayacağı da yapılacak yardım rakamının belirlenmesinde rol oynayacak. Öte yandan TTSİS'in yaptığı yardım ödemisinde bir işyerinde çalışan yıllık ortalama işçi sayısı temel alınıyor. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar