PAK Maden İş Başkanı: İşyerlerinde bağımsız denetim kurumları oluşturulmalı

PAK Maden İş Sendikası Başkanı Vedat Öztürk, iş kaygısı ile işçilerin problemlerini, iş güvenliği uzmanına aktaramadığını belirterek, iş yerlerindeki denetimlerin bağımsız kurumlar tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Öztürk...

Google Haberlere Abone ol
PAK Maden İş Başkanı: İşyerlerinde bağımsız denetim kurumları oluşturulmalı

PAK Maden İş Sendikası Başkanı Vedat Öztürk, iş kaygısı ile işçilerin problemlerini, iş güvenliği uzmanına aktaramadığını belirterek, iş yerlerindeki denetimlerin bağımsız kurumlar tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Öztürk ayrıca, "Maden işlerinde sendikalı olmayanlar çalıştırılmamalı." dedi.

Son açıklanan rakamlara göre 282 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da incelemelerde bulunan Öztürk, Cihan Tv Network ‘ün ‘Öğle Ajansı’ programına katıldı. Mevcut iş kanunu hakkında da değerlendirmede bulunan Öztürtk, ilgili yasanın güzel olduğunu ama sahada uygulanabilirliği ile alakalı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Öztürk, iş kaygısı ile işçilerin problemleri, iş güvenliği uzmanına aktaramadığını kaydederken, “İnsanlarımız, ‘Şikayetleri onlar da görür.’ gibi düşüncelerle şikayet yapmıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMSIZ DENETİM KURUMLARI OLUŞTURULMALI”

Sendika olarak ayrı bir bağımsız denetim kurumun oluşturulmasından yana olduklarını dile getiren Vedat Öztürk, “İş sağlığı güvenliği uzmanları buralarda istihdam edilmeli. Firmalarımız buradan denetim hizmeti almalı.” dedi. İş sağlığı güvenliği uzmanları ile işveren arasında çıkar ilişkisinin bulunmaması ve maaşların işverenden alınmaması gerektiğinin altını çizerken, aksi durumun aradaki iletişim ağını etkilediğine dikkat çekti. Öztürk, ayrıca şu uyarılarda bulundu:

“Maaşını aldığı kişi, neticede sıralı amiri. İş sağlığı uzmanı ya olayı görmeyecek ya da olayla alakalı işverene gerekli uyarıları yapacak, yaptırmamaya çalışacak. Yaptıramıyorsa… Yasa diyor ki; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na buradaki problemi rapor et. Hangi iş sağlığı güvenliği uzmanı buradaki problemi rapor eder. Rapor ettiği zaman, işçi de yaşanan problem burada da yaşanacak.”

Öztürk, "Maden işlerinde sendikalı olmayanlar çalıştırılmamalı." uyarısında bulunarak şunları şöyle konuştu:

“Sendikalılık zorunlu hale getirilmeli. Zorunlu hale geldikten sonra, sendika temsilcileri aşağıdaki işçiler sorunlarını sendika temsilcilerine bunu isim yazmadan rapor etmeli. Bunlar, sıra şekilde sendikaya ulaştırılmalı. Sendika da bu eksikliği, bağımsız denetim kurumlarına rapor etmeli. Bununla alakalı kısa süre önlemler alınmalı. Periyodik kontroller yapılmalı. Bağımsız, çıkar ilişkilerinin bulunmadığı bir denetim kurumun oluşturulmasında çok önemli bir fayda var.”

“YANGIN KÖMÜRÜN PARLAMASINDAN ÇIKTI”

Öztürk, kaza ile ilgili değişik iddiaların dile getirildiğini ifade ederek, sahada yapılan teknik incelemeler ve işin uzmanlarından edindiği izlenimlere göre, kazanın trafonun patlamasının gerçekleşmediği kanatine vardığını söyledi. Yangının, kömürün oksijenle buluşmasından dolayı çıktığı tahmininde bulunan Öztürk, trafoların yangına dayalı sistemler olduğunu anlattı.

“BÖLGEDE VAHİM BİR DURUM YAŞANIYOR”

Olay bölgesinde şahit olduklarını da anlatan Öztürk, bölgede vahim bir durumun yaşandığını söyledi. İnsanların feryatlarının ortalığı inlettiğini belirten Öztürk, “İnsanların acı bekleyişleri devam ediyor. Gelecek güzel bir haberi bekliyor. Hakikatten mağdur olmuş durumdalar. Biz gece ikiye kadar oradaydık. Zor bir durum. İnşallah ülkemizde gerekli tedbirler, devlet erkanınca alınır. İnşallah ülkemizde bu tür hadiseler bir daha yaşanmaz diye ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar