'Özel sektörün borcu 200 milyar doların üzerinde'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye’nin ilk çeyrekte büyüme rakamlarının gayet başarılı olduğunu belirterek, özel sektörün borcunun da 200 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı. Boydak, borca karşılık...

Google Haberlere Abone ol
'Özel sektörün borcu 200 milyar doların üzerinde'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye’nin ilk çeyrekte büyüme rakamlarının gayet başarılı olduğunu belirterek, özel sektörün borcunun da 200 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı. Boydak, borca karşılık en azından şirketlerin döviz varlıklarının olmasının da sevindirici olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 4,3'lük bir büyüme yakaladığını hatırlatan Başkan Boydak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyadaki konjonktür, komşularımızdaki durum, iç siyasetimizdeki olumsuz gelişmeler ve özellikle bir kesimin memleketimizin vaziyetini olumsuz gösterme çabalarına rağmen böyle bir büyüme rakamı gayet başarılı diye düşünmekteyim. Artık ikinci çeyrekte bitti, Temmuz ayına girdik. Bu çeyrekte de benzer bir durumla karşılaşacağımızı tahmin ediyoruz. Mayıs ayı verilerinde bir miktar gerileme olsa da bundan sonra kasım ayına kadar bereketli bir dönem bekliyor." dedi.

Türkiye'nin temel sorunlarının başında cari açık konusunun geldiğini ifade eden Başkan Boydak, bu dönem cari açık rakamlarının makul halde seyrettiğini, kamu borçlanma ihtiyacının artmadığını, gayri safi milli hasılaya göre devletin borçlarının yüzde 35'in altına geldiğini belirtti. Boydak, buna karşın özel sektör borcunun çok arttığına dikkat çekti.

'ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU 200 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE'

Bugün özel sektörün borcunun 200 milyar doların üzerinde olduğunu açıklayan Boydak, "Bu borçların büyük ağırlığının bankalarımızın ve büyük sanayi kuruluşlarımızın yurt dışından sağladıkları kaynaklar olarak görülüyor. Şirketlerimizin borçları var ama döviz varlıkları da var, dövize endeksli varlıkları var. Onlara da baktığımız zaman durumun biraz daha rahatlatıcı olduğunu görebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

'OKULLARDA TASARRUF DERSİ VERİLMELİ'

Türkiye'yi hızlı büyüyen ülkeler kategorisine sokmanın bir yolunun da tasarrufları artırmaktan geçtiğini ifade eden Başkan Boydak, şunları söyledi: "Bizim temel sorunlarımızdan bir tanesi tasarruf oranlarımızın düşük kalmasıdır. Onun için zaman zaman piyasalarda dengesizlikler olabiliyor. Tasarruf oranlarında Türkiye yüzde 22'den 12'ye gelmiş durumda. Çin'de bu oran yüzde 30'un üzerinde. Durum böyle olunca dışarıya borçlanma ihtiyacımız artıyor. Borçlanma ihtiyacınız artınca size borç verenler sizin durumunuzu izlemeye alırlar. En ufak bir olumsuzlukta soru işaretleri oluşuyor. Bunlara maruz kalmamak için tasarruf etmemiz lazım. İnsanlarımıza temelden okullarımızda nasıl ki bir vatandaşlık dersi veriliyor, artık herhalde bizim tasarruf dersi de vermemiz lazım. Tasarruf anlayışının artık çocuklarımızdan başlaması lazım. Tasarruf ihtiyacımız yeterli olursa dışarıya borçlanmamız daha az olacak, cari açık sorunumuz daha az olacak."

'VERGİ DÜZENLEMESİ YERİNDE BİR KARAR'

Mustafa Boydak, vergi afları konusuna da değinerek, bu düzenlemenin ekonomideki istikrarsızlıktan dolayı yapıldığı eleştirilerine katılmadığını belirtti ve şunları ekledi: "Zaten Kayseri Sanayi Odası olarak yerel seçimlerden önce bu konuda biz bir öneride bulunmuştuk. Bu önerimize hükümetimiz kulak verdi, teşekkür ediyoruz. Biz sosyal barış adına böyle bir öneride bulunduk. Bazı insanlarımız yokluktan dolayı sosyal güvenlik borçlarını ödeyememiş. Borçlar zamanla katlanarak büyümüş. Bundan sonra ne ödeme imkanı var, nede haklarından yararlanma imkanları var. Sosyal devlet anlayışı içerisinde bunların toparlanması gerekiyordu. Bunun yanı sıra çeşitli kamu borçları ile de çeşitli düzenlemeler yapıldı. Tüm bunları ekonomimizdeki eksiklikleri tamamlama ve yerinde bir karar diye düşünüyorum."

Başkan Boydak, kim ne derse desin Türkiye'nin ekonomik istikrarının etrafındaki ülkelerin tamamından daha başarılı bir durumda olduğunu belirterek, birinci ihracat ortağımız Irak'ta bir aydır olumsuz gelişmeler olmasına rağmen sanayicilerin pes etmediğini ve işini takip ettiğini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar