Otomotivciler güven ortamı ve sektörün önünü açacak düzenlemeler istiyor

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Vedat İnciroğlu, sektörün önünün açılması ve dalgalanmanın durması için hurda teşvikinin yürürlüğe girmesi, vergilerin Avrupa seviyesine çekilmesi ve kredilerdeki peşinat yüksekliğine...

Google Haberlere Abone ol
Otomotivciler güven ortamı ve sektörün önünü açacak düzenlemeler istiyor

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Vedat İnciroğlu, sektörün önünün açılması ve dalgalanmanın durması için hurda teşvikinin yürürlüğe girmesi, vergilerin Avrupa seviyesine çekilmesi ve kredilerdeki peşinat yüksekliğine çare olacak düzenlemelerinin biran önce yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

Sektördeki son gelişmelerin ele alındığı OYDER Bölge Değerlendirme Toplantısı Trabzon’da yapıldı. OYDER Başkanı Vedat İnciroğlu, toplantı öncesi dernek yetkilileri ve Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD) Otomotiv Sektör Başkanı Ali Yaşar Bayram’ın da katılımı ile basına açılamalarda bulundu. Türkiye ekonomisi ve sektör olarak kötü bir dönemden geçtiklerini ifade eden OYDER Başkanı İnciroğlu, “Sektörümüz, Türkiye ekonomisinin en ufak dalgalanmasında en çok etkilenin sektörlerden bir tanesi, inşaatla birlikte. O anlamda bu kez tüketici güven endeksine dayalı bir grafik kesinlikle bizleri son derece etkilemektedir. Bunun yanın sıra sektörel olarak Avrupa seviyesinde kanunlara, ilerlemelere sahip olmadığımız, hükümet ve devlet düzenlemeleri olmadığı için büyük sıkıntılar çekmekteyiz.” dedi.

Ülkenin sahip olduğu genç nüfus ve yaşlı araç parkına dikkat çeken İnciroğlu, “Buruda büyük bir tezatlık var. O nedenle araç parkını gençleştirmek, sektörün tekerinin dönmesi ve önünün açılması için çok önemlidir. Bu anlamda hükümetimizden ve devletimizden sürekli olabilecek vaziyette hurda teşvikinin yürürlüğe girmesini istemekteyiz.” ifadelerini kullandı. Otomotiv sektörünün cari açığa neden olduğu iddialarına itiraz eden İnciroğlu, şöyle konuştu: “Cari açık meselesi sektörümüzde her zaman karşımıza çıkan, hükümetimiz tarafından devamlı sektörün önüne sürülen bir olay. Fakat kesinlikle cari açıkta bizim hiçbir şekilde açığa katkımız yok. Son 7 senede ihracatta 12,5 milyar dolar fazlamız var. Sadece bu 12 sene içerisinde 2011 yılında açık vermişiz; 1 milyon 381 bin dolar. Totale baktığımızda 12,5 milyar dolar fazlamız var. Bu da sene 2 milyar dolar fazlayla katkıda bulunuyoruz demektir sektör olarak.”

Bir diğer taleplerinin de ‘vergilerin Avrupa seviyesine gelmesi’ olduğunu anlatan İnciroğlu, “Seneler alacak ama artık bir yerden başlanmasını istiyoruz. Çünkü vergi oranlarına baktığımızda Türkiye’deki en düşük net vergi oranı yüzde 70’lerde, Avrupa’da bu oran yüzde 20’ler seviyesinde. Yine Avrupa ülkelerinde dolaylı ve dolaysız vergiler olarak düşündüğümüz zaman hiç birinde dolaylı vergiler dolaysız vergilerin önünde değildir. O nedenle vergi düzenlemesinin ivedi olarak yapılması gerektiğini söylüyoruz.” dedi. İnciroğlu, yeni çıkan kredilerdeki peşinat yüksekliğinin de sektörde çok büyük bir yavaşlatma getirdiğini, bu düzenlemenin de en kısa zamanda yapılmasını temenni ettiklerini vurguladı.

Ülkedeki siyasi gerginlik ve cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ekonomide ciddi dalgalanmalara neden olduğuna dikkat çeken OYDER Başkanı, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülkeyi temsil edecek ve halkı kucaklayacak vaziyette hayırlar getirmesini diliyoruz. Çünkü hakikaten sektörümüz dâhil ekonomiyi büyük oranda durdurmuş vaziyette. Güven endeksine bakarsak, kriz dönemlerimizde, belirsizlik dönemlerinde güven endeksi düşüyor. Güven endeksi düşünce alımlar erteleniyor. Yatırımlarımız büyük, organizasyonlarımız büyük, masraflarımız çok. Satışımız kısıtlandığı, sektör yavaşladığı zaman döngüde tesislerimiz büyük sıkıntı çekmektedir. Bu anlamda hurda ve vergi düzenlemesini, kredilerdeki peşinat oranının biran önce düzenlenmesini talep etmekteyiz.” Sektörün Türkiye’de gideceği çok yolun olduğunu anlatan İnciroğlu, önlerine çıkan bu sorunlardan dolayı bir türlü hızlı gelişime geçemediğini dile getirdi.

Hurda teşvikinin bu sene olacağına inandıklarını söyleyen İnciroğlu, ülkedeki siyasi atmosferin sektörü nasıl etkilediğine dair soru üzerine de şunları söyledi: “Güven endeksi çok önemli. İnsanlar güvenmediği zaman harcama yapmıyor. Bu dönemlerde insanlar ekonomiye, gidişata, ne olacağına güvenemiyor. Çünkü bir belirsizlik var. Bu kötü bir şey. Bu kadar dalgalanmada ticaret yapmak çok zor. Tabi güveni sağlayacak devlet ve hükümet. O anlamda bu dönemlerde bu çözümleri bir başlık olarak iletiyoruz. Temennimiz, sektörün önünün açılması ve bir nebze bu dalgalanmaların durması için talep ettiğimiz düzenlemelerin yapılması.”

CİHAN

Yorumlar