Otomotiv Test Merkezine Bakanlar Kurulu'ndan acil kamulaştırma kararı bekleniyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde kurulması planlanan ‘Otomotiv Test Merkezi’ne ilişkin acil kamulaştırma kararının birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu'ndan çıkmasının beklendiğini belirterek, “Tesisi.

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv Test Merkezine Bakanlar Kurulu'ndan acil kamulaştırma kararı bekleniyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde kurulması planlanan ‘Otomotiv Test Merkezi’ne ilişkin acil kamulaştırma kararının birkaç gün içinde Bakanlar Kurulu'ndan çıkmasının beklendiğini belirterek, “Tesisin ise 2014-2018 yıllarını kapsayan 10'uncu Kalkınma Planı döneminde tamamlanması hedefleniyor.” dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerine katılan Müsteşar Ersan Aslan, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yerli otomobil üretimiyle ilgili; "Türkiye, babayiğidi buldu" açıklamasını hatırlatarak bu konuda ki son gelişmeleri sorması üzerine Aslan, teknik değerlendirmelerin ardından sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Seçimin hangi kriterlere göre yapıldığı ve kimlerin olduğuna dair konularının teknik bir değerlendirmeye tabi tutulduğunu anlatan Müsteşarı Ersan Aslan, "Bunların hepsi teknik değerlendirmeleri olan konular olduğu için mahkemedeki davalar gibi olan bir şey bu. Dolayısıyla açıklamaları sayın bakanlarımız yapacaktır" dedi.

Gazetecilerin "Şehir olarak Bursa çıkabilir mi? Veya ip ucu var mı? bunlarla alakalı" sorusuna ise Müsteşar Aslan, "Hiç bilmiyoruz ismini. Ben bilmiyorum yani. O konuda bilgim yok. Büyük bir şehir Türkiye. Türkiye şehrinden gelen projeler var. O projelerin içinde teknik kurullar değerlendirmeleri yapıp o değerlendirmeden geçtikten sonra da kısa bir zaman içinde sayın Bakanımız onu kamuoyuyla paylaşacak" şeklinde cevap vermekle yetindi.

PLANLAR ÜÇ YILA TAMAMLANIR

Bir gazetecinin, Bursa Yenişehir'de kurulması planlanan "Otomotiv Test Merkezi" konusundaki son gelişmeleri sorması üzerine Müsteşarı Ersan Aslan, şöyle konuştu: “Bu önemli bir şey tabi, Şu anda Türkiye, aşağı yukarı 600 civarında testini tüm sektörlerde yurt dışına yaptırıyor. Bunların hepsi, hem özel sektör laboratuvarlarında, hem TSE'nin yapacağı yatırımlarla rahatlıkla yapılabilecek olan testler. Düşünün, bir kamyon lastiğinin siz testini gidip yurt dışında yaptırmak durumunda kalıyorsunuz. Niye Türkiye'de yapılamasın? Otomotivle ilgili diğer testler hem donanım bazında, hem de tüm otomobil bütünlüğü açısından baktığınızda bu testler niye Türkiye'de yapılmasın? Bununla ilgili Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı, tespitler yaptı. Hangi laboratuvarlar kurulması gerekir. Hala o çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların sonunda temennimiz, kısa sürede bu laboratuvarların hayata geçirilmesi. Düşünün yangın laboratuvarı, yangınla ilgili ürünler, malzemeler yurt dışında yaptırılıyordu, şimdi Kayseri'deki yangın laboratuvarında bunlar yapılıyor."

Otomotiv Test Merkezinin 2014-2018 yıllarını kapsayan 10'uncu Kalkınma Planı döneminde tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Aslan şunları söyledi: "Yenişehir'de kurulacak olan Otomotiv Test Merkezinin şu anda kamulaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor. O da tamamlandıktan sonra proje çalışmaları ve kısa zamanda da orada inşaat projelerine çıkılıp gönlümüzün arzu ettiği, mesela 2018, bu plan döneminde oranın bitirilmesi. Bu daha da öne çekilebilir ama yasal bekleme süreleri var. O süreler tamamlandığında gerçekleştirilecek. Şu anda Sayın Bakanımızın verdiği talimatlar doğrultusunda iş biraz daha hızlandı. Muhtemelen önümüzdeki günlerde acil kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan çıkar ve önemli bir noktaya gelmiş oluruz. Ama bu projeye sadece 'Otomotiv Test Merkezi' diye bakmamak lazım, yani 'Türkiye'nin dışarıya giden testlerinin, Türkiye'de yapılabilirliğinin projesi' diye bakmak lazım. Dışarıda yaptırdığımı testlerde bedavaya yapılan testler değil yani. Ne olacak o zaman burada kurulan laboratuvarlarda sadece Türkiye’nin otomotiv sektörlerine verilecek olan bir hizmet değil. Aynı zamanda Türkiye çevresine ki Avrupa’da ki ülkelerde ki otomotiv konusunda da verilecek bir hizmet. Beraberinde bir de Ar-Ge çalışmaları yapılacak. İçinde birde teknokent ve teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak, komplike bir tesis olarak düşünmek lazım orayı.”

Merkezin 2014-2018 onuncu kalkınma dönemi içinde tamamlanmasının planlandığını anlatan Müsteşarı Ersan Aslan, “Bu planlar muhtemelen üç yıl içinde tamamlanır gibi ama şartlara bağlı, askı süreleri var onları bekliyorsunuz, belli süreleriniz var kanunen onlara uymak zorundasınız. Ama en kısa sürede bu plan döneminde temennimiz temel atmak değil, araçları orada test ediyor olmak. Biniyorsunuz orada 3 kilometrelik alanda bilmem kaç kilometrelik hıza çıkıp testlerini yapıyorsunuz. Bu anlamda da Bursa önemli bir potansiyele sahip, o potansiyeli de artık kinetiğe dönüştürmek durumundayız. Kamu üniversite ve sanayi işbirliğini bu anlamda koruyaraktan götürmeliyiz.” şeklide konuştu. CİHAN

Yorumlar