'Operasyonlar yüzünden asgari ücret ikinci plana itildi'

Asgari ücret, dördüncü defa toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yine açıklanmadı.

Google Haberlere Abone ol
'Operasyonlar yüzünden asgari ücret ikinci plana itildi'

Asgari ücret, dördüncü defa toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yine açıklanmadı. Buna tepki gösteren Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, Türkiye'nin yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına kilitlendiğini, bu yüzden asgari ücretin ikinci plana atıldığını söyledi. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Türk Metal Sendikası Dilovası Şubesi'nde konuyla ilgili bir açıklama yapan Yücel, "Türkiye gündemini meşgul eden yolsuzluk ve rüşvet operasyonları bizi ilgilendirmiyor. Memlekette dolar 2,16, euro 2,98 olmuş. Memlekette herkes dövizle borçlandı. Bu karşılıklı dövüşten yine halk etkilenecek. Asgari ücrete yüzde 100 zam yapsan ne olur. Siyasi istikrar ve refah ortamı yok. Devletin polisi, askeri, yargısı var. Bizi ne ilgilendirir ama memlekette her gün bir patlak var. Türkiye'de yabancı yatırımcı var; hızla değişen, bir anda patlak veren Türkiye gündemi onları ne ilgilendirir?" dedi.

Asgari ücrete enflasyon rakamlarına göre zam yapıldığını vurgulayan Yücel, "Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Asgari ücrete zam oranı yüzde 5+5 olsa bile memnun etmeyecek. Memleketin hali, çarşı pazardan belli." şeklinde konuştu. Hükümetin asgari ücrete vermeyi planladığı yüzde 3+3 oranındaki zammı yetersiz bulduğunu belirterek, "Meşhur simit hesabı ortada. Simit olmuş 1 lira. Bu yapılan simit hesabı, sokaktaki seyyar simitçilerin hesabı üstünden. Asgari ücretlinin simit yeme lüksü yok. Kafelerden, simit saraylarından kesinlikle yiyemezsin." dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bu yıl da hükümetin önerisinin kabul göreceğini öne süren Türk Metal Sendikası Dilovası Şube Başkanı Uysal Altundağ ise, "Sonucu baştan belli olan bu görüşmelere itirazımız var. Asgari ücret bizleri aç bırakmakta, yoksulluğa mahkum etmektedir. Son hesaplamalara göre açlık sınırı, Kasım 2013 itibariyle bin 112 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı 3 bin 544 lira seviyesinde. Evli, eşi çalışmayan bir işçinin asgari geçim indirimiyle eline geçen ise yalnızca 840 liradır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar