Norveç-Türkiye ticari ilişkileri güçleniyor

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın kapsamı genişletiliyor.Norveç Ticaret ve Balıkçılık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan duyuruda, EFTA ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın...

Google Haberlere Abone ol
Norveç-Türkiye ticari ilişkileri güçleniyor

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın kapsamı genişletiliyor.

Norveç Ticaret ve Balıkçılık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan duyuruda, EFTA ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamının genişletileceği aktarıldı. Yeni anlaşmaya göre, Türkiye ve EFTA ülkeleri arasında ürün alışverişinin yanı sıra, hizmet sektöründe de ticaret gerçekleştirilebilecek.

Bakanlık yetkilileri, yayımladıkları basın duyurusunda Norveç-Türkiye arasındaki ithalat-ihracatın oldukça ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. Türkiye ile EFTA arasında yapılan anlaşmanın 1991 yılından kalma eski bir anlaşma olduğuna dikkat çeken Norveçli yetkililer, daha kapsamlı ve modern bir STA imzalamak istediklerini belirtti.

Yapılacak anlaşmaya ilişkin her iki tarafında olumlu yaklaştığını aktaran yetkililer, yayımladıkları duyuruda şuları kaydetti: “Anlaşma kapsamında sunulan önerilerin çoğunda fikir birliği sağlandı. Konuyla ilgili ilk toplantılar 16-18 Haziran tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Hazıran ayının 19’unda gerçekleşen diğer bir toplantıdaysa, EFTA ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi, bazı alanlarda ise güncellenmesi konusunda fikir biriliği sağlandı’’.

Norveç Hükümeti’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Norveç ile Türkiye arasındaki uluslarası ticaret her geçen yıl artıyor. Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde, Norveç’ten Türkiye’ye 5,3 milyar kron değerinde ihracat gerçekleştirildiği belirtiliyor. Aynı dönemde Türkiye’den Norveç’e gerçekleşlen ithalatın değeri ise 6,7 milyar kron.

Ayrıca, geçtiğimiz on yılda Norveç-Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 135 büyüdüğü vurgulanıyor. Norveç’in, Türkiye’de ithalat-ihracata ek olarak farklı yatırımları da bulunuyor. Örneğin Norveç Devlet Emeklilik Fonu, bünyesinde bulundurduğu paraların bir kısmını değerlendirmek üzere Türkiye’de hisse ve tahvillere yatırım yapıyor .Emeklilik Fonu’nun Türkiye’de 7,6 milyar kron değerinde hisseleri, 9,6 milyar kron değerinde tahvili bulunuyor. CİHAN

Yorumlar