Nabiullina: Ruble baskı altında, Merkez 11,6 milyar dolar sattı

Rusya Merkez Bankası doların ateşini düşürmek için iki gün içinde 11,6 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Nabiullina: Ruble baskı altında, Merkez 11,6 milyar dolar sattı

Rusya Merkez Bankası doların ateşini düşürmek için iki gün içinde 11,6 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Faiz oranlarını da 1,5 puan yükselten Merkez Bankası, doları 36 ruble seviyesine çekmeyi başardı. Ancak Ukrayna’da yaşanan kriz ve Batılı ülkelerin ekonomik yaptırım endişesi ruble üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Merkez Bankası verilerine göre pazartesi günü piyasaya 11,3 milyar dolar arz edilirken Salı günü de 300 milyon dolarlık ek satış yapıldı. Böylece iki günde 11,6 milyar dolarlık müdahale gerçekleşti. Rusya’nın 493,4 milyar dolarlık rezervi dikkate alındığında iki günlük müdahalede yüzde 2’den fazla kısmı eridi.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi vermesi piyasaları olumsuz etkiledi. “Kara Pazartesi” olarak tarihe geçen 3 Mart’ta yüzde 10’nun üzerinde kayıp yaşayan borsalar savaş söylemlerinin azalması üzerine salı günü yüzde 4’lük bir artış sağladı. Çarşamba günü ise yine yüzde 0,5’lik kayıp kapandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in hükümet üyeleri ile yaptığı toplantıda konuşan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rublenin siyasi nedenlerden etkilendiğini söyledi. Nabiullina’ya göre Rusya ekonomik alt yapısı gelişirse ruble de güçlenmeye başlar.

Putin’in 2013’de öngördüğü yüzde 5’lik büyümenin yüzde 1,3’de kalması endişe oluştururken, 2014 için de yüzde 2’lik bir büyüme bekleniyor. Nabiullina enflasyon hedeflerinin aşılmasını beklemediklerini teyit etti.

CİHAN

Yorumlar