ABD'de TÜFE 3 yılın en yüksek artışını kaydetti

- ABD'de TÜFE nisanda aylık yüzde 0,4 artışla Şubat 2013'ten bu yana en hızlı yükselişini gösterdi

Google Haberlere Abone ol
ABD'de TÜFE 3 yılın en yüksek artışını kaydetti

WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 0,4 artışla son 3 yılın en hızlı yükselişini gösterdi. Çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,2 artışla beklentiyi karşıladı.

ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıklanan verilerine göre, TÜFE nisanda aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,1 arttı. Aylık bazda Şubat 2013'ten bu yana en yüksek artışı kaydeden TÜFE’ye yönelik beklentiler aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 1,1 artış seviyesindeydi.

TÜFE'nin nisanda beklentilerin üzerinde artmasında enerji fiyatlarının yüzde 3,4 yükselmesi belirleyici oldu. Veriler, petrol fiyatlarının nisanda yüzde 8,1 ile son 4 yılın en hızlı artışını gösterdiğini ortaya koydu. Martta yüzde 0,2 gerileyen gıda fiyatları da nisanda yüzde 0,2 artarak TÜFE'yi yukarı çekti.

Diğer taraftan, fiyatı oynaklık gösteren gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE beklentiler paralelinde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,1 oldu.

Bu arada, mart ayına yönelik enflasyon verilerinde revizyona gidilmedi. TÜFE, martta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 0,9 yükselmişti. Aynı dönemde, çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,2 olarak açıklanmıştı.

Analistler, tüketici fiyatlarının nisanda gösterdiği hızlı artışı, ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşıldığı şeklinde değerlendiriyor.

Bununla birlikte, petrol fiyatlarının yeniden gerilemeye başlaması halinde enflasyonun tekrar düşüş eğilimine girebileceği öngörülüyor.

Yorumlar