Mut'tan, BM'ye üye ülkelerin temsilcilerine zeytinyağı gönderilecek

Mersin’in Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, ilçeyle özdeşleşen zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin temsilcilerine özel bir paket göndereceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mut'tan, BM'ye üye ülkelerin temsilcilerine zeytinyağı gönderilecek

Mersin’in Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, ilçeyle özdeşleşen zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin temsilcilerine özel bir paket göndereceklerini söyledi.

İlçede zeytincilikle uğraşan 3 bin 160 çiftçiden 123’ünün organik üretim yaptığını aktaran Kaymakam Şahin, 274 bin 500 dekar alanda 10 milyon 500 bin zeytin ağacı bulunduğunu, bunların hepsinin de genç fidan olduğunu kaydetti. Yükselen bir değer olan Mut zeytin ve zeytinyağının tanıtılması için proje başlattıklarını anlatan Şahin, “Hedefimiz Türkiye’nin en kaliteli zeytin ve zeytinyağını dünyaya tanıtmak. Bu konuda kaymakamlık öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırladığımız proje, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan da destek aldı. ‘Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan’ sloganı ile giydirilen aracımız Türkiye’nin her yerine gidecek. Tanıtım için hazırladığımız 10 saniyelik reklam filmi ulusal televizyonlara verilecek.” diye konuştu.

Mart ayı içerisinde ‘zeytin çalıştayı’ yapacaklarını kaydeden kaymakam Şahin, ”Bu çalıştaya bölgesel ve ulusal çapta sektör temsilcilerini ve akademisyenleri davet edeceğiz. Bunun yanında, organik zeytin şenliği düzenleyeceğiz. Türkiye’de bilindiği gibi zeytin denince, ege bölgesi geliyor. Bizim yapacağımız çalışmalarla birlikte, zeytin denince akla Mut gelecek. Türkiye’nin en kaliteli zeytini zaten burada yetişiyor.“ şeklinde konuştu

Sanayileşmenin son zamanlarda arttığını anlatan kaymakam Mustafa Şahin konuşmasına şöyle devam etti;” Palantepe mevkiinde bin 700 dönüm arazi organize sanayi bölgesi olarak belirlendi. Her yıl zeytin rekoltesi artmaktadır. 2013 yılında 160 bin ton rekolte elde edildi. Buna bağlı olarak da işletme sayısı da artıyor. Ticaret odasına kayıtlı olan zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren 38 firma var. 11 zeytin yağı fabrikası ve salamura zeytin üretimi yapan 8 ticari işletme bulunuyor. Mut zeytininden ve zeytinyağından özel şişelenmiş numuneler hazırlatarak, 70 sektör temsilcisi firmaya ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyetinin muhtemel pazar bölgelerindeki 30 ticari ataşeliğine özel şişelenmiş bu numuneler gönderilecek.”

İlçede sürekli esinti olduğu için zararlı böcek ve nemin fazla bulunmadığını dile getiren Kaymakam, “Bundan dolayı zirai mücadele gerekmiyor. İlçenin en önemli ürünlerinden zeytin, kayısı, erik, nar, incir gibi bir çok bölgeye göre çok daha lezzetli. Bu da talebi arttıran faktörlerin başında geliyor. İlçe nüfusunun yaklaşık yüzde 95 tarımdan gelir sağlıyor. 1300 yıllık zeytin ağacı Haydar köyünde mevcut. Bu ağaç kültür bakanlığı tarafından zeytin anıtı olarak koruma altına alınmış durumda. Bu da gösteriyor ki ilçede zeytin üretimi yüzyıllardır yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar