MÜSİAD Antalya Şube Başkanı: Bir finans kurumunun hedef gösterilmesi doğru değil

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, basında ve sosyal medyada Bank Asya'ya yönelik yürütülen operasyon hakkında, "Herhangi bir bankanın ya da finans kurumunun hedef gösterilmesi, etik olmayan şekillerde yı.

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD Antalya Şube Başkanı: Bir finans kurumunun hedef gösterilmesi doğru değil

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, basında ve sosyal medyada Bank Asya'ya yönelik yürütülen operasyon hakkında, "Herhangi bir bankanın ya da finans kurumunun hedef gösterilmesi, etik olmayan şekillerde yıpratılması doğru değil." dedi.

MÜSİAD şube yönetimi Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin (AGC) lokalinde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda, Antalya'nın çözüm bekleyen sorunları ve sunulan çözüm önerileri ile 2014 yılına ilişkin beklentiler paylaşıldı. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Şube Başkanı Resul Lekesiz, basında ve sosyal medyada Bank Asya'yı karalamaya yönelik peşpeşe çıkan haberlerle ilgili bir soru üzerine, yapılanı doğru bulmadığını belirterek, "Herhangi bir bankanın ya da finans kurumunun hedef gösterilmesi, etik olmayan şekillerde yıpratılması doğru değil. En nihayetinde varsa bir yerde bir sıkıntı, biz bir hukuk devletiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sistemi içinde yüzde 6 olan finans kurumlarına ait payın yukarıya çekilmeye çalışılırken, Bank Asya'ya yönelik operasyonun sadece o kuruma değil sisteme zarar verme riski taşıdığına işaret eden Lekesiz, bunun 'Türkiye için sıkıntılı bir durum' oluşturacağına dikkat çekti. Lekesiz, "Finans kurumlarının çalışma mantığına baktınız zaman, bir finans kurumunun özelinde belki sıkıntı başlangıçta sadece bir markaya ya da bir kuruma zarar veriyor gibi görünse de totalde baktığınız zaman o sisteme zarar veriyor. Oysa Türkiye'nin o sistemin büyümesine ihtiyacı var." uyarısında bulundu.

Türkiye'nin KOBİ ağırlıklı bir ekonomiye sahip olduğunu, küçük ve orta boy işletmelerin finansmanının ise katılım bankaları tarafından karşılandığını anlatan Lekesiz, "Bir taraftan bu sistemi geliştirmeye çalışıyorken, diğer taraftan bu, sadece bir kurumun zarar görmesi ya da sıkıntı yaşaması olmayacak, o sistemin zarar görmesi anlamına gelecek." ifadesini kullandı. Lekesiz, bunlar yaşanırken bir başka finans kurumunun Bank Asya'dan gerçekleştirilecek transferleri kabul etmeyeceği yönündeki açıklamasını ise 'son derece sağlıklı ve etik' bulduğunu ifade etti.

Akşam gazetesinde, Bank Asya'ya 120 milyon lira yatıran bir işadamını ve holdingini ifşa eder tarzda çıkan haberle ilgili, "Siz de işadamısınız, bankalarla çalışıyorsunuz. Adınız şuanda bir gazetede, 'şu kadar yatırdı' diye çıksa rahatsız olmaz mıydınız?" sorusuna, "Tabi ki olurdum." cevabını veren Resul Lekesiz, "Bu işadamının fişlenmesi anlamına gelmez mi?" diye sorulması üzerine, "Evet, ama dediğim gibi bunlar geçmişte de oldu. 2001 krizinde de benzer şeyler oldu. Dolayısıyla er geç doğru yerini bulacaktır. Yakıştırmalar ya da atılan çamurlar orada kalmayacaktır diye düşünüyorum." karşılığını verdi.

BAŞKAN ADAYLARINA ÖNERİLER

Toplantıda, derneğin Antalya'nın çözüm bekleyen sorunlarına da değinildi. Lekesiz, öncelikli sıkıntıları; 'trafik problemi, toplu taşıma, hava kirliliği, imar problemleri, turizm' olarak sıraladı. Antalya'nın hızlı göçle birlikte büyüdüğünü aktaran Lekesiz, bu artışa paralel olarak trafik alt yapısının da hızlı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Lekesiz, 2014 beklentileriyle ilgili olarak, bu yıl ekonominin 'bugünden daha kötü olmayacağını' ifade ederek, büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğunu açıkladı. Bunun yarısının iç taleple, yarısının da ihracatla sağlanacağını belirten Lekesiz, 10 yıllık projeksiyon da ise Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 5 büyümesinin beklendiğini dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar