Muhtara yüzde 100 zam yapılması emekli ve taşeron işçilerin tepkisini çekti

Türkiye'de her yıl emekli maaşına bağlananların sayıları hızla yükseliyor. Aylık ortalama 35 bin kişi emekli maaşına bağlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Muhtara yüzde 100 zam yapılması emekli ve taşeron işçilerin tepkisini çekti

Türkiye'de her yıl emekli maaşına bağlananların sayıları hızla yükseliyor. Aylık ortalama 35 bin kişi emekli maaşına bağlanıyor. Hükümetin seçimlere bir ay kala 435 TL olan muhtar aylığını 870 TL’ye yükseltilmesi emeklilerin tepkisini çekti.

Ülkede en çok emekli aylığı 5 milyon 879 bin 97 kişi ile SSK'dan ödenirken, 2 milyon 424 bin 559 esnaf Bağ-Kur çatısından emekli aylığı alıyor. 1 milyon 364 bin 750 memur emeklisi de Emekli Sandığı'ndan maaşını çekiyor. Yozgat’ta 10 yıl önce emekli olduğunu söyleyen Sıtkı T, hükümetin seçimlere bir ay kala muhtar aylığında yüzde 100 zam yaparak 871 TL’ye yükseltmesini ve kendilerinin görmezden gelinmesinin son derece yanlış olduğunu söyledi. Muhtar aylığına yapılan zamma karşı olmadıklarını söyleyen Sıtkı T. "AK Parti hükümeti seçim yaklaşıyor belki oy kaygısından dolayı böyle bir iş yaptı, 53 bin muhtarı dikkate alıyorda 10 milyon emekliyi neden dikkate almıyor. Biz yapılan zamma karşı değiliz. Fakat aynı hassasiyet neden bizlere ve bugün 830 liraya çalışan asgari ücretliye, taşeron işçilere yapılmadı. Adalet bunun neresinde? Bizler üç kuraşa evimizi geçindirmeye çalışırken devletin biz emekli insanları göz ardı etmelerini kınıyoruz. Başbakan mitinglerde yaptığı konuşmalarda işçiden emekliden bahsediyor. Nasıl geçindiğimizden haber var mı? Ay başını zor getiriyoruz. Onu da sağa sola borçlu kapatıyoruz." dedi.

Bir başka emekli Haydar K. da şöyle dedi: "Bizler 30 yılımızı devletimize hizmet ederek tamamladık. Her defasında emekli hayal kırıklığı yaşıyor. Aldığım maaş bin TL. Bu paranın yarısı zaten aldığım krediye kesiliyor. Elektirk, doğalgaz, çay şeker bunları geçiyorum okuyan çocuğuma gönderecek haçlık bulamıyorum. Devlet yöneticilerimize verelim bu parayı bir ay geçinsinler alınlarından öpeceğim. Bize kaşıkla kendilerine kepçeyle veriyorlar. Biz emekliler gerçekten zor şartlarda hayatımızı devam etiriyoruz. Devletimizden beklediğimiz maaşlarımızın ülke geçim standartlarında olmasıdır. Karşı değilim ama nasıl ki muhtar aylığına yüzde 100 zam yapıyorsan bizede yüzde 50 zam yap. Ayrıca muhtar aylığına bu kadar zam yapılması beraberinde kavgayı küslüğü kırgınlığıda getirecektir. Çünkü bu sefer herkes muhtar olmak isyteyecek ve Allah korusun cinayetlere varan olaylar yaşanacak.” diye konuştu.

Yozgat Kamu Taşeron Çalışanları Derneği Başkanı Kazım Erdoğan ise muhtar aylığına yapılan yüzde yüz zammın kendileri içinde yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Kamuda çalışan yaklaşık 2 milyonun üzerinde taşeron işçi var. Bu özel şerketler, holdinglerde çalışanlarla yaklaşık 10 milyona tekabül etmektedir. Devletimiz bunca insanımızın bekletintisini hep boşa çıkarmıştır. Çünkü kamuda çalışan bir memurun yaptığı işin daha fazlasını taşeron bir işçimiz yapmaktadır. Ama taşeron işçimiz 840 alırken işçi yada memur 2 bin 500 TL maaş almaktadır. Adalet bunun neresinde. Şimdi görüyoruz. Biz taşeron çalışanları maaşlarımızda özlük haklarımızda iyileştirme beklerken hükümet muhtar aylığına yüzde yüz zam yaptı. 53 bin muhtarı, yada adayını memnun etmek için böyle bir adım atıyorsun öbür taraftan 2 milyon kamuda çalışan taşeron işçiyi yok sayıyorsun." şeklinde konuştu.

Hizmet alım yöntemi ile taşeron işçilerin yoğun şekilde istihdam edilmesinin, çeşitli problemleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Taşeron firmalar, daha çok kar elde edebilmek için örneğin 10 işçi ile yapılması gereken işi 7 işçi ile yapıyor. İşçiler 8 saatten fazla çalıştırılıyor. Kimi zaman haftalık izin kullandırılmıyor. Mesai ücreti ödenmiyor. Yer yer maaşları düzenli verilmiyor. Devletten alacağını hemen alan firma, işçiye ödeme yapmaya gelince sürekli geciktirme taktiği uygulayarak parayı nemalandırıyor. Tazminata hak kazanmasın diye 11 aylık olan işçi, işten çıkmış gibi gösterilip bir iki gün sonra tekrar işe alınmış gibi gösteriliyor. Bu yöntemle 10 yıl boyunca aynı taşeron firmada çalışan işçinin bile tek kuruş kıdem tazminatı birikmiyor. Devlet yapacaksa taşeron firmaları devreden çıkarsın direk kadroya alarak biz taşeron işçilerini bu zulümlerden kurtasın. Muhtara yüzde 100 zam yapmakla belki bir tarafı sevindiriyor ama diğer taraftan çoğunluğu üzüyorsun." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar