Meral: Okullarımızın bulunduğu ülkeler Türk işadamlarını cezbediyor

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) tarafından organize edilen ‘Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü’, 8 ülkeden 100’ün üzerinde iş insanının katılımı ile Bursa Holiday Inn Otel'de baş.

Google Haberlere Abone ol
Meral: Okullarımızın bulunduğu ülkeler Türk işadamlarını cezbediyor

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD) tarafından organize edilen ‘Türkiye-Batı Afrika Ticaret Köprüsü’, 8 ülkeden 100’ün üzerinde iş insanının katılımı ile Bursa Holiday Inn Otel'de başladı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ikili ilişkilerde Türk okullarının büyük katkısı olduğunu belirterek, "Biz iş dünyası olarak bunlardan çok istifade ediyoruz. Çünkü hem Türkiye'nin, hem bölgenin kültürünü bilen, çok iyi yetişmiş, iyi donanımlı, çok fazla lisan bilen gençlerin yetişiyor olması, o ülkelerdeki yatırımı cazip hale getiriyor ve Türk işadamlarını daha fazla cezbediyor." dedi.

Batı Afrikalı ve Türk işadamlarını buluşturan zirveye, Güney Afrika'dan Moritanya, Senegal, Gambiya, Gine, Liberya, Mali, Cape Verde ve Fildişi Sahilleri'nden 100'ün üzerinde iş insanı katıldı. Zirve, TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral'in yanı sıra konuk ülkelerin büyükelçilerinin konuşmaları ile başladı.

BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, organizasyon sayesinde yerli ve yabancı işadamlarının ikili iş görüşmeleri yaparak ticari anlamda bir ufuk turu imkanı bulduklarını kaydetti. Er, şöyle konuştu: "Bu salonda 8 Batı Afrika ülkesinden 100'ün üzerinden işadamlarını ağırlayacağız, 300'ün üzerinde de Bursalı işadamı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Otomotivde, tekstil, gıda, makine, mobilya ve turizmde ortak çalışmalar yapabileceğiz. Amacımız sizleri bir araya getirebilmek, ortak paydalarda buluşmak, kazan kazan formülü ile maksimum ticari faydayı sağlamaktır. Görünürde bu organizasyonlar ticari faaliyetler gibi görünse de bizim daha fazla önem verdiğimiz bu vesile ile oluşan dostlukların kalıcı olmasıdır."

Senagal Zighinghor Ticaret Odası Başkanı Jean Pascal Ehemba da, TUSKON'un ekonomik ilişkileri dünya çapında kurduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Biz de bu bağa katılmak istiyoruz. 14 bölgemiz var. Hepsinin kendi ticaret odası var. Türkiye'nin Senegal'de neler yaptığını biliyoruz, çok fazla yatırım yapıyor, sosyal faaliyetlerde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ziyaretler yapıldı, sayın cumhurbaşkanına teşekkür etmek istiyorum. Senegal heyetin teşekkür ediyorum. Zighinghor valisi aramızda bulunuyor. Türkiye'ye ilk defa ayaklarımızı basıyoruz. Çok mutluyuz. Çok güzel geçiyor. Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olduğunu biliyoruz. Siyah Afrika'ya yardım etmek istiyor. Bizim gelişmemize bu faydayı sağlayabilir. Ülkelerimizi geliştirecek düzeyde bunu yapabiliriz. Bir çok batı Afrika ülkesine göre büyük bir gecikmek içindeyiz, ekonomik, ticari faaliyetleri ile ilişkiler kurabiliriz."
Gine Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura ise şunları ifade etti: "Üç ay önce İstanbul'da kadın girişimcileri bir araya getirmiştik. Bugün yine benzer bir gün yaşıyoruz. Bunun büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bursalı ve Batı Afrikalı işadamları bugün birbirleri ile görüşme imkanı bulacaklar. Türkiye ve Afrika arasında en iyi ilişkileri kurmanın yollarından biri bu değil midir? Afrika Birliği Türkiye'yi ayrıcalıklı ortak olarak ilan etti. Böylece gerçekten bu küçük kelimeleri somutlaştırma imkanımız oluyor. Ama TUSKON bunu gerçekleştiriyor. TUSKON'un imkan sağladığı bütün organizasyonlara katılıyor Afrika'yı anlatmaya çalışıyorlar. Ben de bu toplantılara katılıp Afrika'yı anlatıyorum. Bizim gelişmemiz lazım. Türkiye'de gelişmekte olan bir ülkeydi ve kısa sürede gelişmiş ülkeler arasına girdi."

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, Bursa'ya gelen 8 ülkenin nüfusunun 75 milyon olduğunu söyledi. Afrika'nın 30 milyon metrekare ve bir milyardan fazla insanın yaşadığını ifade etti. 2020 yılında 600 milyon civarında alım gücüne sahip orta kesim olacağının tahmin edileceğini belirten Meral, güvenli gıda, petrol ve doğalgaz kaynakları ve imtianın bulunduğunu, Afrika önümüzdeki yüzyılın kilit kıtası konumunda bulunduğunu vurguladı.

TUSKON olarak en yoğun çalıştıkları bölgenin Afrika olduğunu vurgulayan Meral, şöyle konuştu: " Yılda 2 milyon insanı Türkiye'de ağırlıyoruz. Bir o kadar Türk de oraya gidiyor. Afrika güzel insanların yaşadığı güzel bir kıta. Eğer gitmeyen varsa hemen gidin. Bu gelen ülkelere bir yıl içinde gidilmesini bekliyoruz. Türkiye 800 milyar dolar milli geliri ile ve 400 milyar dolar dış ticareti ile dünyanın önemli ekonomilerinden bir tanesi. Dış ticaretimizin 251 milyar doları ithalat. Afrika'dan daha fazla ithalat yapmaya hazırız. TUSKON, 2006 yılından bu yana yaptığı çalışmalarla Afrika'dan yaptığımız ithalat iki misli arttı. Biz sadece Afrika'ya mal satmaya çalışmıyoruz. Aynı zamanda orada üretilen malları da Türkiye'ye ithal etmek istiyoruz. Türkiye'nin sanayi noktasındaki birikimini Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmak istiyoruz. Bir çok TUSKON üyesi Afrika'nın değişik ülkelerinde yatırım yaptı, üretim yapıyor. Sanayi ve teknoloji birikimlerini Afrikalı kardeşleri ile paylaşıyorlar. Bu noktada kıskanç değiliz. Gelen misafirlerimize fabrikalarımızı açıyoruz, inceletiyoruz, isterlerse aynı fabrikaları kendi ülkelerinde kuracağımızı söylüyoruz. Bu işbirliğinin kazan kazan olmasını istiyoruz."

Bu ikili ilişkilerde Türk okullarının da büyük katkısı olduğunun altını çizen Meral, şöyel devam etti: "Biz iş dünyası olarak bunlardan çok istifade ediyoruz. Çünkü hem Türkiye'nin, hem bölgenin kültürünü bilen, çok iyi yetişmiş, iyi donanımlı, çok fazla lisan bilen gençlerin yetişiyor olması, o ülkelerdeki yatırımı cazip hale getiriyor ve Türk işadamlarını daha fazla cezbediyor. Bu nedenle Afrika'da yatırım yapıp, orada eğitim müesseselerini yürüten Türk işadamlarına, yöneticilerine buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Gelen konuk ülkelerin ithalatı 27 milyar dolar, ihracatları da 24 milyar dolar. Bizim hedefimizi bunları artırmak olmalı. Bizim bu ülkelerle ticaretimiz çok yüksek değil. Yaklaşık 600 milyon dolar ihracat yapıyoruz. 200 milyon dolara yakın ithalat yapıyoruz. Bu ülkelerle toplam dış ticaretimiz 800 milyon dolar civarında. Biz bu ve benzeri çalışmalarla en kası sürede ticaret hacmini karşılıklı olarak 5 milyar dolar ticaret hacmi amaçlıyoruz."

Açılış konuşmalarının ardından 100’ü yurt dışından olmak üzere 300’ün üzerinde iş adamı ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

CİHAN

Yorumlar