Manisa'da afetten zarar gören 20 bin ton kiraz imha edildi

Türkiye'nin ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklı Bozköy Mahallesi'nde bu sene dolu, üst üste yağan yağmur ve şiddetli rüzgar, üreticileri mağdur etti. Bölgede ardı ardına yaşanan afetlerden...

Google Haberlere Abone ol
Manisa'da afetten zarar gören 20 bin ton kiraz imha edildi

Türkiye'nin ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklı Bozköy Mahallesi'nde bu sene dolu, üst üste yağan yağmur ve şiddetli rüzgar, üreticileri mağdur etti. Bölgede ardı ardına yaşanan afetlerden zarar gören yaklaşık 20 bin ton kiraz imha edildi. Kalitenin düşük olması sebebiyle de ihracat yapılamadı. Aynı sıkıntıyı İzmir bölgesindeki kiraz üreticileri de yaşadı.

Türkiye'nin 2014 yılı ilk kiraz hasadı, mayıs başında Sancaklı Bozköy'de başlamıştı. Kimyevi madde kalıntısı bulunmayan kirazlar, tarlada 40 ile 50 lira arasında satılıyordu. Geçen yıl rekolte düşüklüğü sebebiyle mağdur olan üretici, bu sene son 20 yılın en yüksek rekoltesini bekliyordu ancak beklendiği gibi olmadı. Hasadın başlamasının ardından kısa bir süre sonra bölgede yağan dolu ve sağanak yağmurla şiddetli rüzgar, kirazlara zarar verdi.

Bu sene ilk defa üç afeti üst üste yaşadıklarını belirten Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, meyvelerde dal vurgunu olunca kirazda nitelik kaybı meydana geldiğini söyledi. Kabasakal, “Doğal olarak niteliksiz malı tüccarlar da almak istemediği için verimli bir yıl beklerken kötü bir yıl yaşadık. Bu sene kiraz meyvesi, korkulan üç afeti aynı yılda yaşadı. Geçen yıl soğuk vurgunundan dolayı rekolte düşüktü. Bu yıl 40 bin ton dolayında rekolte yakaladık ancak yaşanan afetten dolayı bunun yarısını imha ettik. Yani afetten zarar gören 20 bin ton kirazı imha etmek zorunda kaldık. İç piyasa ve ihracata uygun olmadığı için imha ettik. Kirazlarda çatlak vardı, dolu vurgunu vardı, dal vurgununa ait izler vardı. Bunlar da kirazın raf ömrünü kısalttı, piyasaya sürmedik.” dedi.

Afetler yüzünden kiraz üreticisinin mağdur olduğunu aktaran Birlik Başkanı Kabasakal, “Üretici bu sene yine borçlarını ödeyemedi. Herkesin kendine göre planı vardı, afet yaşanınca bu planlarını hayata geçiremedi. Borçlarını bir yıl daha erteledi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif borçları bir yıl ötelendi. Kiraz üreticisi bu sene mağdur oldu. Ayın sıkıntıyı İzmir bölgesi daha fazla yaşadı. Manisa’nın Demirci ve Kula ilçelerinde hasat şu anda devam ediyor. Oralarda da kirazı mart ayında soğuk vurmuştu ve rekolte kaybı söz konusu. Kiraz ürecisi, hayallerini 2015 yılına erteledi.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar