Manisa en çok yumurta üretilen üçüncü il oldu

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen yıl yurtdışına 113 milyon adet yumurta ihraç edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Manisa en çok yumurta üretilen üçüncü il oldu

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, geçen yıl yurtdışına 113 milyon adet yumurta ihraç edildiğini söyledi. Vali Abdurrahman Savaş, Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ve İl Müdürü Çebi, Saruhanlı ilçesindeki Güres Yumurta Üretim Tesisleri’nde incelemede bulundu.

Çebi, burada yaptığı açıklamada bakanlığın politikaları doğrultusundaki çalışmalar neticesinde yumurtacılık sektöründe önemli gelişmeler elde edildiğini bildirdi. Manisa’nın da bu konuda çok önemli bir paya sahip olduğunu, yumurta üretiminde ülke üçüncüsü konumuna geldiğini, Türkiye’nin üretiminin yüzde 13’ünü yaptığını kaydetti. Geçen yılda üretilen yumurta sayısının 2 milyar 500 milyonu aştığını vurgulayarak, “Bizleri mutlu eden diğer bir durum da ürettiğimiz yumurtaların sadece il ya da ülke içerisinde tüketilmemesi, önemli bir kısmının ihraç edilmesidir. 2013 yılı sonu itibariyle Manisa’dan 113 milyon adet yumurta ihraç edildi.” dedi.

Pastörize yumurta üretimi konusuna da değinen İl Müdürü Hasan Çebi, “Pastörize yumurta üretimi, ilimiz ve ülkemiz için yeni bir olgu. İncelemelerde bulunduğumuz bu tesiste de pastörize sıvı bütün yumurta, pastörize sıvı yumurta sarısı ve pastörize sıvı yumurta beyazı üretimi yapılmaktadır. Bu teknikle yumurta da teknolojiyle birleşmekte, hem akı ve sarısı ayrılmakta hem de birleşik olarak işlenmekte, sanayi mamulü haline getirilebilmektedir. Bunun en önemli avantajlarından bir tanesi, yumurtanın sarısını kullanan bazı işletmelerimiz akını kullanmamakta,kalan kısım zayi olduğundan dolayı ekonomik kayıplar meydana gelmekteydi. Şu anda ise hem akını hem de sarısını, hattâ ikisini beraber tamamen işlenmiş bir vaziyette tarımsal ürün üreten işletmelerimize sunma olanağı oluşmuştur. Bu durum, ülke ekonomimize de önemli bir katkı sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

Vali Savaş da yumurtadan yem fabrikasına, viyol fabrikasından, kuluçka, yarka ve damızlık üretimine, gübre üretiminden kafes ve ekipman üretim fabrikasına tek çatı altına toplanmış, tam entegre yumurta üretim tesisi olduğunu söyledi. Yumurtanın son derece sağlıklı bir gıda maddesi olduğuna vurgu yapan Savaş, "Valilik olarak halkımıza sağlıklı gıda ulaştırma anlamında, üretim yapan firmaları izleme görevini yerine getirmekteyiz. Bugünkü incelemelerimizden de oldukça olumlu izlenimler elde ettik. Sektörün önü açıktır ve önümüzdeki süreçte güzel günler bizleri beklemektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar