Maliye Bakanı: 4C’lilere kesinlikle kadro yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4C’lilere ve taşeron işçilere kesinlikle kadro verilmeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı: 4C’lilere kesinlikle kadro yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4C’lilere ve taşeron işçilere kesinlikle kadro verilmeyeceğini açıkladı.

Mehmet Şimşek, 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleriyle ilgili Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını Şimşek, "4C’lilerin kadroya alınmasıyla ilgili herhangi bir çalışma yok. Biz 4C’li kardeşlerimizin mali imkanlarını ciddi oranda iyileştirdik. Önceden 10 aya kadar çalışıyorlardı şimdi 12 aya kadar çıkardık, kıdem tazminatı hakkı getirdik, yıllık izin, aile yardımı, maaşları çok ciddi bir şekilde en son yüzde 30-40 civarında bir artış söz konusu. Dolayısıyla mali durumlarını da özlük haklarında da çok ciddi iyileştirme yaptık. Şu an itibariyle benim bilgim dahilinde onların kadroya alınması gibi bir durum yok. Taşeron işçilerinde kesinlikle kadroya alınması söz konusu değil böyle bir çalışma yok ama taşeron işçilerin bazı haklarının korunması konusunda bazı çalışmalar var." diye konuştu.

ŞUBAT’TA 10 BİN ÖĞRETMEN ATAMASINA İZİN VERDİK

Şubat ayında 10 bin öğretmen atamasına izin verdiklerini aktaran Şimşek, "Bütçede 2014 yılında brüt olarak kamuya 74 bin kadro öngördük. Bunun zaten 34 bini atama izni gerekmeden hakimdir doktordur atama izni olamadan yapılacak atamalardır. 40 bin civarında açıktan atama yapacağımız bir rakam söz konusu, bu 40 bin için bir çalışma yaptık ve 10 bin öğretmen için Şubat ayında bir izin çıkardık. Geri kalan 30 bin atama izni için çalışmalar önümüzdeki aylarda tamamlanacaktır." dedi. Ocak ayında vergiyle ilgili birkaç tedbir alındığına işaret eden Şimşek, bu tedbirlerin otomotivle ilgili kısmının cari açığa yönelik olduğuna dikkat çekti. Maliye Bakanı cep telefonu ve otomotiv sektörüyle ilgili aldıkları vergi tedbirleriyle ilgili şöyle konuştu:

"Bu tedbirler sektör tarafından taktir edilir edilmez ama bizim birinci amacımız finansal istikrardır. Açık ve net söylüyorum oradan gelecek 900 milyon küsür paranın hedefi bütçe değildir, cari açığı kontrol altına almaktır. Cep telefonunda da aynı husus geçerlidir. Özel tüketim vergilerinde bir artışa gitmedik. Türkiye’ye getirilen ithal telefonların üstüne maktu bir vergi koyduk. Sigarada ilave bir artış öngörmemiştik ama son çeyrekte firmalar fiyatlarını aşağı çektiler. Fiyatlarını aşağı çekmeleri demek bizim için vergi kaybı demek. Sektör kendileri tek taraflı bunu yapınca bizim vergi kaybına tahammülümüz yok biz gerekeni yaparız."

"2014’E ÖZELLEŞTİRMEDE BELİRSİZLİKLE BAŞLADIK"

2014 yılında özelleştirmeden bütçeye 6,8 milyar lira bir gelir hedeflediklerini bildiren Şimşek, "2013 yılında özelleştirmeden bütçeye 8,3 milyar lira olarak hedeflemiştik, öyle de gerçekleştirdik. 2014 yılında bütçeye aktarmayı hedeflediğimiz tutar 6,8 milyar lira. Biz bu çalışmayı yaparken elimizde kesinleşmiş, 5 milyar liranın üzerinde bir gelir söz konusuydu. Bir anlamda zaten OVP yaparken temkinliydik. Şimdi 2014 yılına bir miktar belirsizlikle başladık. Ama ben inanıyorum ki program uygulamasında bir değişiklik olmayacak. Biz her şeyi hesapladık." dedi.

"TÜRKİYE’DE OLUP BİTENİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Önümüzdeki hafta Londra ve New York’ta olacağını ve burada 400-500 kişilik bir yatırımcıyla görüşeceğini belirten Maliye Bakanı, "Türkiye’de olup biteni anlatmak lazım. İçerden bile baktığımızda karmaşık bir resim karşımıza çıkıyor. Olup bitenleri anlamak mümkün değil." yorumunu yaptı.
CİHAN

Yorumlar