'Madencilerin ocak ruhsatlarının önünü açıldı'

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, onay bekleyen ocak ruhsatlarında önemli bir gelişme yaşandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Madencilerin ocak ruhsatlarının önünü açıldı'

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, onay bekleyen ocak ruhsatlarında önemli bir gelişme yaşandığını söyledi. Afyonkarahisar Sanayicileri ve İşadamları Derneği (AFSİAD)'nin geniş katılımlı istişare toplantısında konuşan Erdinç, bekleyen 50 bin ruhsat dosyası bulunduğunu, görüşmeler sonucunda bin 111 tanesinin imzalanarak ilgili bakanlıklara gönderildiğini ve sürecin başlatıldığını anlattı.

Birlik Başkan Erdinç, 2013 yılında sektörün 183 milyon dolarlık 502 bin ton ihracat yaptığını, bunun Türkiye’deki diğer sektörlere göre en yüksek rakamlardan birisi olduğunu dile getirdi. Erdinç, “Sektör, Haziran 2012’den bu yana büyük bir darboğaz içerisindeydi. Bunun yanında ocak ruhsatlarının verilmemesi sıkıntısı vardı. Ocakların açılması, bizler için bir bayram oldu. Başbakanımız ve bakanlarımızla biraraya geldiğimizde bizlere, ‘Ocaklarınızı çalıştırın, üretimlerinizi yapın, ihracatınızı yapın.’ dediler.” şeklinde konuştu. Türkiye’ye en yüksek geliri sağlayan sektörün madencilik olduğunu kaydeden Arslan Osman Erdinç, aslında inşaatı da desteklediğini ve Türkiye’nin lokomotifi olduğunu vurguladı: “Maden sektörü, geçen seneki resmî rakamlara göre 5 milyar 27 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bunun yanısıra dolaylı ihracatta da ürettiği yan maddeler dolayısıyla Türkiye’ye 15 milyar doların üzerinde katkıda bulundu ve ülke ekonomisine katkısı 35 milyar dolar oldu. Bizim sektörümüzdeki bir başka sıkıntı da yıllarca söylediğimiz işçi azlığı. Bu yüzden sektörümüz, yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Yurtdışından misafir işçi, sezonluk mart ve ekim ayında işçi getirelim diyoruz.”

Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu ve çok sayıda işadamı katıldı. CİHAN

Yorumlar