Macaristan'da Türk İş Adamlarına Vize Kolaylığı

Türk işadamlarına yönelik Macaristan’dan vize kolaylığı uygulaması yürürlüğe girdi.

Google Haberlere Abone ol
Macaristan'da Türk İş Adamlarına Vize Kolaylığı

Türk işadamlarına yönelik Macaristan’dan vize kolaylığı uygulaması yürürlüğe girdi. İmzalanan mutabakat zaptıyla birlikte işadamları bugünden itibaren Macaristan Büyükelçiliği’nden uzun süreli, çoklu girişli Schengen Vizesi alabilecek.

AB Bakanlığı ev sahipliğinde Macaristan Büyükelçiliği ile TOBB’a bağlı 18 ilden 36 ticaret ve sanayi odası arasında vize kolaylaştırma mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptın imzalanmasıyla birlikte Macaristan’dan Shengen Vizesi alırken daha basit bir başvuru yöntemiyle daha hızlı bir şekilde vize alabilecekler. Macaristan Hükümeti ve Macaristan’ın Türkiye Büyükelçiliği, vize konusunda Türk işadamlarına kolaylaştırıcı bir formül geliştirdi. AB ile vize müzakereleri tamamlanıncaya kadar, işadamlarına kolaylık sağlayacak uygulama bugün itibaren yürürlüğe girdi. TOBB’dan alınacak referans mektubuyla Macaristan Büyükelçiliği’ne yapılacak vize başvurusunda işadamlarına uzun süreli ve çok girişli vize verilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk vatandaşlarına vize uygulamasının 1980 yılındaki şartlarda, geçici bir uygulama olarak başlatıldığını kaydederek, "Ancak, bu geçici uygulama maalesef kalıcı hale geldi. Önümüzdeki hafta imzalanacak olan bu anlaşma ile AB üyesi ülkeler, 2013 yılı Türkiyesine göre algılarını gözden geçirme fırsatı bulmuş olacaklardır. Temennimiz, yol haritasının kısa süre içinde tamamlanmasıdır." şeklinde konuştu.

"MACARİSTAN, TÜRKİYE İLE EKONOMİK BAĞLARI TEŞVİK EDİYOR"

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Judos Hovari, "Türk vatandaşlarına birkaç yıl sonra vizesiz AB’ye seyahat etmesi öngörülmektedir. 3-4 yıl uzun bir zamandır. Bu zaman zarfında Türk işadamlarının, sporcuların, bilim insanların ve sanatçıların AB ülkelerine seyahatin kolaylaştırılması AB için çok önemli. Macaristan, Türkiye ile ekonomik bağları teşvik etmek istiyor. İşadamlarına uzun süreli, çok giriş sağlayan vizeye ihtiyaç var." dedi.

"AVRUPA’YA SİYASİ SIĞINMA OLMAMASI İÇİN HAKKIMIZDAN FERAGAT ETTİK"

AB Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış da "Bugünden itibaren Macaristan’da, muhataplarıyla ortak işlere girişmek, yatırımlara imza atmak isteyen işadamlarımız artık Schengen Vizesi alırken daha basit bir başvuru yöntemiyle karşılaşacaklar." dedi. Vize probleminin 1980 darbesinin Türkiye'ye attığı en ağır kazıklardan biri olduğunu kaydeden Bağış, 80 darbesine kadar Türk vatandaşların birçok AB üyesi ülkeye vizesiz gidebildiğini anlattı. Bağış, "80 darbesini yapan çarpık zihniyet, bu ülkenin gençlerini siyasi sığınmacı olarak Avrupa’ya gidemesin diye, rahmetli İnönü’nün 1963’te imzaladığı Ankara Anlaşmas'ından doğan haklarımızdan feragat etmiştir." dedi. Bağış, Macaristan’la yapılan işbirliğini çok önemsediğini sözlerine ekleyerek Türkiye’nin Macaristan arasında tarihten gelen köklü bir ilişkinin olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Macaristan Büyükelçiliği ile şehirlerdeki odalar ve borsalar temsilcileri arasında mutabakat zabıtları imzalandı.
CİHAN

Yorumlar