Libya'daki ham petrol üretiminde artış

- Libya'da günlük ham petrol üretimi 551 bin varile ulaştı

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki ham petrol üretiminde artış

BİNGAZİ (AA) - Libya'da günlük ham petrol üretiminin 551 bin varile ulaştığı bildirildi.

Libya'nın resmi haber ajansı LANA'nın haberine göre, Petrol Kurumu İdari İşler Başkanı Mustafa Sunullah, yaptığı açıklamada, ülkedeki günlük ham petrol üretiminin 551 bin varile ulaştığını belirtti.

Haberde, Libya'da ham petrol üretimindeki artışın, petrol tesisleri muhafızları tarafından Aralık 2014'te kapatılan Es-Sidr ve Ra's Lanuf ile 2015'te kapatılan Ez-Zuveytine petrol limanlarının açılmasının ardından gerçekleştiği kaydedildi.

Söz konusu limanlar açılmadan önce ülkede günlük ham petrol üretiminin 200 bin ile 300 bin varil arasında gerçekleştiği aktarılan haberde, devrim öncesinde ise ülkedeki günlük ham petrol üretiminin 1,6 milyon varil olduğu hatırlatıldı.

Petrol Kurumundan 14 Eylül'de yapılan açıklamada, 2016'nın sonuna kadar günlük 900 bin varile ulaştırılması hedeflenen petrol üretiminin şu anda günlük kapasitesinin 290 bin varil civarında olduğu ve 4 hafta içinde 600 bin varile çıkarılacağı belirtilmişti.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, geçen temmuz ayında petrol tesisleri muhafızları ile Petrol Hilali Bölgesi'ndeki limanların açılması ve ihracatın yeniden başlaması için hazırlıklar yapılması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Petrol kurumu, söz konusu anlaşma doğrultusunda ülkedeki petrol kaynaklarını elinde tutarak, tüm Libyalıların hizmetine sunacak.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali Bölgesi'nde, petrol rezervlerinin yanı sıra Es-Sidr, Ra's Lanuf ve Brega petrol limanları yer alıyor.

Yorumlar