Kuzey Ege'den Kuzey Irak'a ticaret köprüsü kuruldu

TUSKON’ a bağlı Edremit Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) üyelerinden 13 kişi, 20-23 Aralık 2013 tarihlerinde Kuzey Irak’ı ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Ege'den Kuzey Irak'a ticaret köprüsü kuruldu

TUSKON’ a bağlı Edremit Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) üyelerinden 13 kişi, 20-23 Aralık 2013 tarihlerinde Kuzey Irak’ı ziyaret etti. Erbil ve Süleymaniye’ye yapılan ziyaretlerde Türk–Irak İş Adamları Derneği (TIBIA)’nden birifing alan işadamları, Kuzey Irak hakkında fikir sahibi oldu.

Ziyarete evsahipliği yapan TIBIA Başkan Yardımcısı Fedaadin M.Gardy, "Erbil, yatırım yapmak için çok iyi ve güvenilir bir yer. Ciddi yatırımcılar, ciddi projelerle buralara sıkça gelip piyasa hakkında daha sağlıklı temeller atabilir. Erbil’de her türlü sektörden iş yapma şansınız mevcut. Özellikle inşaat, sanayi ürünleri, gıda ve tarım alanında ciddi ihtiyaçlar mevcut. Türk malına ve Türkiye’ye büyük bir teveccüh var." dedi. Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki üç sınır kapısına, ilerleyen dönemlerde dört beş tane daha ekleneceğini belirten Gardy, "Bu sayede Türkiye ile ticaret ikiye katlanacaktır. Bilindiği gibi Kuzey Irak'ta bulunan 2 bin 800 yabancı firmanın yarısı Türk. Biz bu sayıyı daha da yukarılara çekmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Gezi heyetinde bulunan ESİAD İnşaat Komisyonu'ndan Ayhan Bülbül ise, "13 işadamıyla geldiğimiz Kuzey Irak'ta, özellikle ihracat yapmayan firmalar olarak ufkumuz genişledi. Kuzey Irak'la çalışabilecek firmalar irtibat kurdu. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bu geziler çok önemli." dedi. Alışveriş merkezlerindeki firmaların yüzde 80'inin Türk olduğunu belirten Bülbül, Kuzey Irak'taki firmaların Türkiye insanına çok güvendiğini vurguladı: "Kuzey Irak, yatırıma ve yatırımcıya açık bir bölge. Ticaretimizi dostluğumuzla pekiştirmeliyiz. Türkiye'den buraya havayoluyla 2 saatte geldik. Burada müthiş bir sinerji var. Türkiye'yi ve Türk insanını çok seviyorlar, kiminle konuşsan Türkiye hayranı. Türkiye'nin gelecekteki büyüklük hedefleri, yapılacak bu yatırımlara bağlı. 'Biz sizlerle beraber büyüyeceğiz." diyorlar.''

ESİAD üyeleri Osman Demir, Ersan Özdemir, Ayhan Bülbül, Mehmet Kaya, Ali Kemal Çelik, Mehmet Şen, Halit Şen, Mertcan Kolay, M.Yusuf Ergül, Hüseyin Aycan, Hıdır Bulgak ve Cemil Veysel Karaca, dört günlük Kuzey Irak iş ziyaretinde yeni fikirlere sahip olmaktan dolayı memnun olduklarını belirtti. TIBIA üyelerini de en kısa zamanda beklediklerini ifade ettiler. CİHAN

Yorumlar