Kuyumcular karta taksitin bitmesinden endişeli

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun kredi kartı taksit sınırlamalarıyla ilgili yaptığı son düzenlemeye göre 1 Şubat 2014 itibariyle telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Kuyumcular karta taksitin bitmesinden endişeli

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun kredi kartı taksit sınırlamalarıyla ilgili yaptığı son düzenlemeye göre 1 Şubat 2014 itibariyle telekomünikasyon, kuyumculuk, yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılmayacak. Söz konusu düzenlemeyi endişe ile karşılayan kuyumcular, “Bu düzenlemeyle satışlarımız düşecek.” dedi.

20 yıldır kuyumculuk yapan Sedat Çilem, düzenlemenin mutlaka karlılıklarına etki edeceğini ancak sektörün kendi işine yoğunlaşmasını da sağlayacağını ifade ederek, "Kuyumculuk adı altında tefecilik yapanlar var. Bazı kuyumcular bankaya döndü, para satmaya başladı. Düzenleme bu açıdan iyi. Ama vatandaş bugün çeyrek alacağı zaman bile taksit yapabiliyor musunuz diye soruyor. 150 lirayı bile taksitle ödemek istiyor. Bu düşünüldüğünde satışlarımız düşecektir. Yüzde 30 belki daha fazla da olabilir." dedi.

Kuyumculara verilen pos makinelerinin kuyumculuk adı altında verilmesi gerektiğini dile getiren Çilem, "Mesela kuyumculuk yapıyor ama telefon pos makinesi kullanıyor. Bu arkadaşlar da para satma işine giriyor. O zaman faaliyet değişiyor. Ben bir kuyumcuyum ama buraya bir kontörlü telefon koyduğumda telekominikasyon adında bir kart satabilir bir pos makinesi alabiliyorum bankalardan. Bankalar bunu daha sık denetleyebilir. Kuyumcuysa sadece ona özel pos makinesi verilirse daha sıkı bir denetim olur diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Sedat Çilem pos cihazıyla ilgili bazı kuyumcuların da banka komisyonundan kurtulmak için farklı yollara başvurduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kuyumcuların pos oranları diğer esnafa göre yüksektir, komisyon oranları yüksektir. Tuhafiye, mağaza gibi bazı iş yerlerine banka tolerans tanıyor ve komisyon oranlarını düşük tutuyor. Bunu bilen kuyumcu arkadaşlar da o iş meslek adı altında pos makinesine müracaat ediyorlar. Adam kuyumculuk yapıyor, fişinde petrol ürünü geçiyor. Niye? Çünkü komisyon sıfır. Ama sonuçta vatandaş gidiyor o kuyumcudan altın alıyor. Poslar artık seyyar, istediği yere götürebiliyor. Adamın benzin istasyonu vardır, telefon satıyordur. Posunu kuyumcu da rahatlıkla kullanabiliyor. Bankalar bunu denetleyip, sadece kuyumculara ait, fişini aldığında postan çıktığında kuyumculuk ibaresini görmesi lazım ki bu para satma olayları bir daha düzelir."

Bir diğer kuyumcu Emin Ulaş da bu sayede kuyumcuların artık tefeci gibi algılanmayacağını da kaydedetti. Bununla birlikte sektörün sıkıntıya gireceğini dile getiren Ulaş, taksitin kaldırılmasının vatandaşa da olumsuz yansımaları olacağını aktardı.

"UZUN VADELİ YATIRIMLARDA KÜLÇE ALTIN ALIN"

Piyasalardaki oynaklık nedeniyle kısa vadeli yatırımlar için vatandaşın dövize yöneldiğini belirten kuyumcu Emin Ulaş, altın konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizdeki siyasi nedenlerden dolayı altın ve dövizde bir takım kıpırdanmaları oldu ama altın her zaman güvenilir bir limandır. Uzun vadede bir yatırım düşünürse biz her zaman altına yönlendiririz ama kısa vadede bir yatırım isterse dövize yönlendiririz. Çünkü hükümetin istikrarsızlığından şu an döviz etkileniyor ve ister istemez insanlar dövize yönlendiriliyor ama ben hala altının güvenli bir yatırım olduğunu söylüyorum. Güvenli yatırım aracı olarak 24 ayarlı külçe altını tavsiye ediyoruz. Alım satımlarında küçük kayıplarla yatırım yapabilirler. Sarraflık çeyrem altın tam altınlar 22 ayardır. O yüzden biraz daha fazla farklılık olur. Külçe altında kayıp daha fazla olduğu için biz uzun vadede külçe altın diyoruz."

Külçe altın gramının 87 lira olduğunu söyleyen Ulaş, külçe altınların bir gramdan başlayıp kiloya kadar çıktığını ve vatandaşın alım gücüne göre hitap ettiğini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar