Kurumsal mükemmelleşmede ulusal kalite hareketi başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nün(TGSKMAE) geliştirdiği ‘Kurumsal Mükemmelleşme Yolunda Ulusal Kalite Hareketi Projesi’nin tanıtımı ve imza töreni yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kurumsal mükemmelleşmede ulusal kalite hareketi başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nün(TGSKMAE) geliştirdiği ‘Kurumsal Mükemmelleşme Yolunda Ulusal Kalite Hareketi Projesi’nin tanıtımı ve imza töreni yapıldı.


Enstitünün Ankara Yenimahalle ilçesindeki merkezindeki imza törenine Kalite Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu (KALDER) Başkanı Fahri Altan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Birim Değerlendirme Başkanı Ömer Faruk Kaya Arslan katıldı.

KALDER Başkanı Fahri Altan yaptığı konuşmada, günümüzde ülkeler refah seviyeleri ve yaşam kaliteleri ve bu yaşam kalitelerinin de o ülkenin rekabet güçlerine bağlı olduğunu söyledi. Altan, ‘’Rekabeti ortaya çıkartabilecek kuruluşları ortaya çıkarmak için KALDER olarak uygulama çalışıyoruz.’’ dedi.

Avrupa Yönetim Kalite Vakfı ortaya konan 9 temel kriter içeren EFQM Mükemmellik Modeli’ne dikkat çeken Altan, bu modelin; sistemsel, bütünsel bakış açısı sağladığını söyledi.
Küresel ısınmanın kuraklığın değişen iklim yapılarının hakim olduğu dünyada toprak, su ve gübre konularında uluslararası standart araştırmaları yapan politikalarla üretilmeye ve uygulanmaya katkı sağlayan enstitülerinde öneminin tartışılamayacağına da değinen Altan, ’’ EFQM modelinin kullanarak bu başarıyı sağlıyoruz. EFQM modeli yaygınlaştıkça sürekli öğrenen ve gelişen kurumlara dönüşecek ve Türkiye daha sağlam temellere oturacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

‘REKABET GÜCÜNÜZ VARSA, AYAKTA DURURSUNUZ’

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise konuşmasında, ‘’Uluslararası rekabet gücünüz varsa ayakta durma şansınız vardır.’’ dedi.

Bunun her aşamada aynı şekilde olduğunu hatırlatan Burak, şöyle devam etti:
“Ar-Ge çalışmaları da böyledir. Yani siz Ar-Ge’de uluslararası rekabet edemiyorsanız, ARGE çalışmalarını kapatırsınız. Eğer ayakta kalmak istiyorsak mutlaka uluslararası gücümüzün artırılması lazım. Ciddi bir Ar-Ge’nin olması için üç tane olmazsa olmaz şart var. Onun üzerine bu eğitimleri ilave edeceğiz. Şartlar: Uluslararası seviyede kalifiyeli personel, gerekli bütçe, gerekli fiziki alt yapı. Bundan sonra kalite ve standart gereklidir. Artık dünyada her şeyin bir belgesidir.’’

“SÜRECİN SAYISIZ FAYDASI OLACAK”

Ankara Kalkınma Ajansı İzleme ve Birim Değerlendirme Başkanı Ömer Faruk Kaya Arslan da bu sürecin sayısız faydası olacağına değindi. Arslan, ‘’Kurumsal kapasitenin sağlanması, geliştirilmesi uluslararası anlamda rekabet gücünü artırması bu tarz çalışmalarla mümkün oluyor. Bu süreçlerin insan tarafı çok mühim. Bunların benimsenmesi çok önemli. Bunun ayakta kalmasının ilk kuralı. Bu kalite sistemlerini uygulayacak kişilerde de benimsenmesi gerekmektedir.’’ şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar