Küresel piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar gelecek haftaki ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar gelecek haftaki ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı öncesinde pozitif bir seyir izlerken, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin piyasaların odak noktasında olması bekleniyor.

ABD'de dün açıklanan perakende satışlar verisinin 5 ayın ardından ilk kez düşmesi ve sanayi üretiminin daralmaya işaret etmesinin etkisiyle gelecek hafta gerçekleştirilecek Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde piyasalardaki risk iştahının arttığı gözlendi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,99, S&P 500 endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,47 değer kazanırken, dolar endeksi sınırlı da olsa günü düşüşle tamamladı. Analistler, Fed'in bu ay faiz artırma olasılığının azaldığını fiyatlayan yatırımcıların pay piyasalarında alıma geçtiğini kaydederek, bugün açıklanacak ağustos ayı enflasyon verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararının ardından özellikle İngiltere pay piyasalarında alımların güçlenmesi dikkati çekti. BoE faiz ve varlık alım programında değişikliğe gitmezken yıl sonuna kadar ikinci bir faiz indirimine gidebileceği işaretini verdi. Faiz kararı tutanaklarında, BoE'nin yüzde 0,25 ile tüm zamanların en düşük seviyesindeki politika faiz oranını değiştirmeme ve 435 milyar sterlin seviyesindeki varlık alım programının sürdürülmesine oy birliği ile karar verdiği kaydedildi. Dün FTSE 100 endeksi günü yüzde 0,85 yükselişle tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 değer kazandı.

Bugün Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong'da resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Japonya'da Nikkei 2255 endeksi yüzde 0,53 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde uzun Kurban Bayramı tatili sonrasında bugün işleme açılacak olan piyasalarda düşük işlem hacmiyle sakin bir seyir izlenebileceği ifade ediliyor. Geçen haftayı 2,9694 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, hafta içinde uluslararası piyasada 2,9934'e kadar yükselse de bugün 2,97'nin hemen üzerinde dengelendi. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 76.000 seviyesinin destek, 77.700 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, ağustos ayı TÜFE

17.00 ABD, Michigan Üniversite eylül ayı Tüketici Güven Endeksi


Yorumlar