Kredilere BDDK ayarı: Tüketime 36 ay, taşıta 48 ay sınırı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka kredilerine düzenlemeye gitti. Artık konut kredileri ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç, tüketici kredilerinin vadesi 36 ay ile sınırlandırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kredilere BDDK ayarı: Tüketime 36 ay, taşıta 48 ay sınırı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka kredilerine düzenlemeye gitti. Artık konut kredileri ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç, tüketici kredilerinin vadesi 36 ay ile sınırlandırıldı. Taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi de 48 ayı geçmeyecek.

BDDK'nın banka kredileriyle ilgili düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre konut kredilerinde teminat, konut değerinin yüzde 75’ni aşmayacak. Taşıt kredilerinde çekilecek tutar, taşıtın fatura bedeli 50 binin altındaysa yüzde 75’ten çok olmayacak. Taşıtın fatura bedeli 50 bin ise çekilebilecek kredi fatura bedelinin yüzde 70’i, aracın fatura bedeli 50 binden çoksa, çekilebilir kredi, fatura bedelinin yüzde 50’si kadar olacak. İkinci el binek araçlarda taşıtın değeri tespit edilirken kasko değeri baz alınacak.

KONUT EDİNDİRME KREDİ DÜZENLEMESİ

Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde, taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75’i aşmayacak. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması da zorunlu olacak. Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete’de yer alan ifadeler şöyle:

"Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 50 bin Türk Lirası ve altında olanlar için yüzde 75’i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 50 bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır."
CİHAN

Yorumlar