Kredi Kartından Para Çeken Bankanın Aldığı Komisyona İtiraz Edemeyecek

Yargıtay, kredi kartından nakit çekimden bankaların aldığı avans komisyonuna, hukuka uygun dedi.Bir vatandaşı konuyla ilgili açtığı davada haksız buldu.

Google Haberlere Abone ol
Kredi Kartından Para Çeken Bankanın Aldığı Komisyona İtiraz Edemeyecek

Kredi kartından para cazibe yapanların en iri şikayeti bankaların aldığı komisyon ücretleri. Davaların açılmasına dahi sebep oluyor. Yargıtay bu ihtilafa son yeri koydu. Bankaların aldığı komisyonları haklı bulan bir karara imza attı.

2 BİN 683 LİRA KOMİSYON HAKLI BULUNDU

Olay İskenderun'da meydana geldi. Bir vatandaş, kredi kartından 2 sene boyunca çektiği para için seri para hizmet bedeli ismi altında toplamda 2 bin 683 lira kesinti yapıldığı gerekçesi ile vakayı yargıya taşıtı. Kesintilerin haksız ve tüzel dayanaktan mahrum olduğunu savundu.Davacı, kesilen yekün 2 bin 683 liranın ödeme tarihinden itibaren faiziyle tahsilini istedi.

TÜKETİ YEREL MAHKEMEDE KAZANDI

İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı azda olsa kabul ederek, tüketiciyi haklı buldu.

YARGITAY BANKAYA HAKLI BULDU

Kararın banka sebebi ile temyiz edilmesi üstüne dosya Yargıtaya geldi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, azda olsa kabulüne karar verilmesini, usul ve yasaya marjinal bularak, mahalli mahkemenin kararını bozdu.

YARGITAY'IN GEREKÇESİ

Dairenin kararında, kredi kartının sektöre mal ve ya hizmetleri edinme karşılığı para para taşımalarına lazım kalmaksızın ödeme yapabilme, nakde gereksinim duyulduğunda da ATM'ler kanalıyla para çekme imkanı verdiği söylendi. Kararda, bu haliyle kredi kartının bir yönüyle ödeme aracı, öteki yönüyle de bir kredi vasıtası niteliğinde bulunduğu anlatım edildi. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun, 24/3. maddesine göre, kartla mal veya hizmet satın alınmasında, kart hamilinin yaptığı işlemler sebebiyle sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf bu şeklinde isimler altında hiç bir biçim ve surette ödeme istek edilemeyeceği ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacağı vurgulandı.

'BANKALARIN AMACI KAR ELDE ETMEKTİR'

Davacının kredi kartıyla para avans çekimi dolayısıyla ödemesi yapmak mecburiyetinde kaldığı para cazibe komisyonunun iadesini istediği hatırlatılan kararda, bankaların ticari bir müessese bulunduğu ve kar etmeyi amaçladığı kaydedildi.

KARARDAKİ TESPİTLER

'Bankalar sebebi ile tüketici kredilerinden herhangi bir mecbur masraf ve gidere ait bulunmayan, bir başka anlatımla karşılığı yapılmaksızın yapılan kesintilerin iade edilmesi gerektiği hususu Dairemizin istikrarlı uygulamasıdır. Ancak kredi kartı komisyonu, bu nitelikte bir ücret değildir. Tüketici nakde gereksinim duyduğunda bankaya gidip tüketici kredisi imzalamadan, çalışma ve mesai harcamadan, herhangi bir merasime de lazım kalmadan kolaylıkla bu krediye ulaşmaktadır.' Bankanın, kart kullanıcısına ATM'lerden 24 saat kredi kullanma imkanı sağladığı anlatım edilen kararda, bu hizmetin, bankanın ATM cihazlarında her süre dikkat çekici tutarda para para bulundurması ve ne süre kullanılacağını bilmediği bir meblağın faizinden yararlanmaktan vazgeçmesinin karşılığı bulunduğu söylendi. Kararda, somut vakada uygulanma imkanı bulunmamakta ise de 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'na nazaran çıkarılan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te, ücret alınması olasıdır bulunan ek-1 numaralı 'ürün ve hizmet sınıflandırması' listesinde kredi kartlarıyla ilgili 'nakit avans cazibe ücreti' alınabileceğinin söylendiği kaydedildi.

SONUÇ

'Kaldı ki davacıya her ay gönderilen kredi kartı ekstresinde taksitli avans ve seri para işlemleri, ödemeleri ve tahsil edilen muamele ücretiyle ilgili bilgi verilmiş, taraflar arasındaki 2010'da oluşmuş kredi kartı sözleşmesinde de bu hususa aleni yer verilmiştir. Kural şekilde herkes dilediği koşullarda sözleşme yapmakta hür bulunduğu bu şeklinde istemediği bir sözleşmeyi sürdürmek mecburiyetinde da değildir. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 25/2. maddesine göre, tüketici sözleşmeyi feshetmeyip kartı kullanmaya devam ettiğine göre, 'ahde vefa' prensibi uyarınca sözleşmeye uymak zorundadır. Bu sebeple davacının ödediği para avans cazibe komisyonunun iadesine ait istemin reddi gerekirken, davanın azda olsa kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.'

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar