Konya Şeker, en büyük 39. şirket oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2013 araştırmasına göre Konya Şeker Türkiye’nin 39. büyük şirketi oldu. Konya Şeker, 1 milyar 782 milyon 129 bin liralık satış...

Google Haberlere Abone ol
Konya Şeker, en büyük 39. şirket oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl gerçekleştirilen Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2013 araştırmasına göre Konya Şeker Türkiye’nin 39. büyük şirketi oldu. Konya Şeker, 1 milyar 782 milyon 129 bin liralık satış hasılatı ile listeye 39’uncu sıradan girdi. Ayrıca kooperatif şirket olarak ilk yüze giren tek şirket oldu.

İSO’nun üretimden satışlara göre yaptığı sıralamada 39 milyar 729 milyon liralık satış hasılatıyla TÜPRAŞ birinci, Ford Otomotiv ikinci, Elektrik Üretim AŞ ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’nin ‘En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ sıralamasına Konya’dan 10 şirket girdi. Konya Şeker özel şirketler arasında 35. büyük olarak listede yerini aldı.

Konya Şeker, geçen yıl açıklanan rakamlara göre cirosunu 1 trilyon 447 milyar 201 bin 616 liradan 1 trilyon 781 milyar 169 bin 269 liraya çıkararak yüzde 23.1’lik büyüme gerçekleştirdi. Konya Şeker, bir önceki yıl yüzde20.2’lik büyüme ile İSO 500’de 44. sırada yer almıştı. Bu yıl cirosunu 334 milyon lira artıran Konya Şeker son 15 yıldır istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Konya Şeker’in listedeki ilerleyişini değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, İSO 500 sıralamasında grubun sadece amiral gemisi olarak nitelendirilen Konya Şeker’in ciro rakamlarının yer aldığına dikkat çekti. Recep Konuk, Konya Şeker dışında Kangal Termik Santrali, Panogro, Beta Ziraat, Panplast, Çobanyıldızı gibi şirketlerin de büyüdüğüne değinerek şunları söyledi: “Biz bu araştırmada amiral gemimiz Konya Şeker ile istikrarlı bir şekilde ilk 50 içinde sürekli yükselen bir performans sergiliyoruz. Konya Şeker’in ciro rakamlarına Panagro, Çobanyıldızı, Beta Ziraat, Panplast gibi diğer üretim şirketlerimizin ciroları dâhil değildir. Panagro herkesin malumu sadece Türkiye’nin değil dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisini bünyesinde barındıran şirketimiz. Keza, Beta Ziraat’ın bünyesinde ham yağ fabrikamız mevcut. Çobanyıldızı Şirketimizin en büyük elektrik üretim santrali Kangal’ı 2013’ün 2’nci yarısında devraldık ve onun ciro rakamları henüz araştırmaya yansımadı. Panplast sulama sistemleri üreten bir şirketten PVC ve Korige Boru Üretim Tesisleri, Çuval Fabrikası ve Enjeksiyon ile Streç Film Üretim Tesisleri ile bir plastik sanayi devine dönüştü. Yani amiral gemimiz Konya Şeker yolu açtı peşinden bir filo yola çıktı. İnşallah üretimdeki ve satıştaki performanslarıyla önümüzdeki yıllardan itibaren ilk 500’de Konya Şeker bayrağını dalgalandıran kocaman bir filomuz olacak.” CİHAN

Yorumlar