Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste

Torba yasa olarak adlandırılan ve içinde konut, çocuk ve evlenme yardımından, sosyal düzenlemelere kadar bir çok yasa teklifinin bulunduğu düzenleme komisyona sunuldu.

Google Haberlere Abone ol
Konut ve Çocuk Yardımı Kanun Teklifleri Mecliste

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca'nın imzasını taşıyan torba hukuk Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmeye başlandı.

ÇOCUK, EVLİLİK, KONUT YARDIMI

Kanun teklifinde, yeni doğan çocukların ailelerine 300-600 lira ödeme yapılması, evlenmek arzulayan gençlere çeyiz yardımı, mesken sahibi olmak arzulayan vatandaşların açtırdıkları mesken tasarruf adına devlet katkısı, ön ödemeli mesken satışlarının yine düzenlenmesi, 65 ıslak üstü vatandaşların karşılıksız taşınmasında kimi belediyeler ile kamu otobüsçüleri bünyesinde yaşanan sorunlara karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan belediyelere tahsisat aktarılması ve yüksek tahsil harçlarının yine düzenlenmesi bunun şeklinde oldukça çok mühim madde bulunuyor.

HALK OTOBÜSLERİ İLE BELEDİYELAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK

Eskişehir'de de aylardır gündeme taşınan kamu otobüsçüleri ile belediyeler arasındaki anlaşmazlık, Öneri edilen madde ile çözüme kavuşuyor. Böylece belediyeler sebebi ile yetki verilen hususi kişi ve ya şirketlere ilişkin belde içi toplu atama hizmeti verici her ulaşım vasıtası ile hususi deniz ulaşımı vasıtası için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekonomik durumuna bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler vasıtasıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacak.


KONUT SATIŞINDA DEVİR VEYA TESLİM SÜRESİ

Torba yasada yer piyasa maddeyle, ön ödemeli mesken satışında çağ veya teslim süresinin 36 aydan 42 aya çıkartılması Öneri ediliyor. Bazı iri çaptaki planların tamamlanmasının 36 ayda mümkündür olmaması ve işini düz şekilde oluşturan şirketlerin bile bu zaman bünyesinde sektöre mesken teslimatı yapamamasından ötürü kurumlar ağır cezalara maruz kaldığı için, ön ödemeli mesken satışında çağ veya teslim süresinin 42 aya çıkarılması öngörülüyor.

Özellikle mesken fiyatlarının düştüğü zamanlarda sözleşmeden dönme hakkının fazla fazla sayıda tüketici sebebi ile kullanılması durumunda, satıcı şirketlerin ekonomik yapıları menfi etkilendiğinden ve planların tamamlanamaması itibarıyla bu hakkını kullanmayan başka tüketiciler de dolaylı şekilde ziyan gördüğünden, söz konusu değişikliğin yapılmasına gereksinim duyulduğu söylendi.

ÇEYİZ HESABI PROGRAMI

AK Parti Milletvekili Koca'nın imzasını taşıyan teklifle, Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde çeyiz hesabı ile yeni evlenecek çiftlerin ve çocuğu bulunan çiftlerin desteklenmesinin hukuki dayanağı ortaya konuluyor. Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planında yer piyasa gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla bir çeyiz hesabı programı başlatılarak, devlet sebebi ile belirlenecek oranda destek sağlanması öngörülüyor.

Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde memleket içi tasarruf oranlarının artırılması ve mesken sahibi olmayan bireylerin ilk mesken edinimlerini desteklemek amacıyla mesken tasarruf hesabı programı başlatılarak, devlet sebebi ile belirlenecek oranlarda yardım sağlanması planlanıyor.

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, Türk yurttaşı bulunan her anne veya babaya birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve daha sonraki minikler için ise 600 Türk Lirası doğum katkısı yapılacağı söylendi.

ÖĞRENCİLERE MÜJDE

Pakette, öğrencilerin mağduriyetini gidermeye yönelik adımlar da yer alıyor. 2014-2015 eğitim öğretim yılı sonbahar çağında öğrenciler meselesi için artırımlı ücret uygulaması başlamış, kimi yüksek öğretim kurumları bu uygulamaya oranla öğrencilerden artırımlı ücret alırken, birileri ise kanun değişikliği çalışmalarını gerekçe göstererek almamıştı.

26 Kasım 2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan 6569 Sayılı Kanun ile artırımlı ücret uygulaması programın süresi bünyesinde kaldırılmış, sırf program süresinde bitiremeyenlere katlamalı kısım kaldırılarak yine artırımlı şekilde düzenlenmiş, bu düzenleme ile kimi yüksek öğretim kurumları sebebi ile öğrencilerden artırımlı ücret alınmıştı. Bu nedenle yüksek öğretim kurumlarındaki öğrenciler bünyesinde uygulamada birliğin sağlanabilmesi için 2014-2015 eğitim-öğretim çağında tahsil edilen artırımlı ücretlerin yardım payı/öğrenim ücreti dışındaki kısmının iadesi amacıyla geçici madde düzenlenerek, mağduriyetin giderilmesi amaçlanıyor.

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar