'Kırım Antalya'ya alternatif olmaz, Ruslar Türkiye'den vazgeçmez'

Rusya'nın topraklarına kattığı Kırım'ı ziyaretinde, uçak biletlerinin Türkiye'den ucuz tutularak bölge turizminin desteklenmesini isteyen Başbakan Dimitri Medvedev'in bu çağırısı, Türk turizmcisini endişelendirmedi.

Google Haberlere Abone ol
'Kırım Antalya'ya alternatif olmaz, Ruslar Türkiye'den vazgeçmez'

Rusya'nın topraklarına kattığı Kırım'ı ziyaretinde, uçak biletlerinin Türkiye'den ucuz tutularak bölge turizminin desteklenmesini isteyen Başbakan Dimitri Medvedev'in bu çağırısı, Türk turizmcisini endişelendirmedi. Kırım'ın, Antalya'ya alternatif olamayacağını belirten turizmciler, bu yıl Rusya pazarında yüzde 8 ile 10 arasında artış bekliyor.

Resmi olmasa da Antalya'da turizm sezonu 1 Nisan itibariyle başladı. Geçen yılı rekor artışla kapatan sektör 2014'ten de umutlu. Türkiye'nin iki ana pazarı olan Almanya ve Rusya'dan gelecek turist sayısında artış bekleniyor. Bu sene kontratlarda yüzde 10'a varan fiyat artışları yapılmış olması da turizmcinin yüzünü güldürüyor. Turizmden olumlu sinyaller alındığı bir dönemde Rusya Başbakanı Medvedev'in, Kırım ziyaretinde sarf ettiği sözler ise Türk turizmcisini etkilemedi.

Rusların, Türkiye'den ve özellikle de Antalya'dan vazgeçmesinin mümkün olmadığını savunan turizmcilerden Antalya Belek'teki Kempinski Hotel The Dome'ın Genel Müdürü Nihat Tümkaya, "Burayı ana destinasyonları olarak görüyorlar. Bunu her fırsatta, her yıl oraya gittiğimizde, onların burada ağırlanması esnasında dile getiriyorlar." dedi.

Uçuş mesafesinin idealliği, iklim gibi nedenlerden ötürü Rusların kesinlikle Antalya'dan vazgeçmeyeceğini savunan Tümkaya, "Antalya'ya uçuş mesafesi onlar için ideal. Kırım'ın avantajları var ama dezavantajları daha çok. İklim olarak Türkiye'ye benzemesi mümkün değil. Bir de insanların dışarıya açılma isteği, arzusu her zaman vardır. Kırım'ı, nihayetinde kendi ülkeleri gibi görüyorlar. Dolayısıyla sizin burada Çeşme'ye gitmenizle onların Kırım'a gitmesi arasında fark yok gibi. Dolayısıyla özellikle Antalya onlar için kitle turizmi anlamında ana destinasyon. Aynı zamanda, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Yönetim Kurulu üyesi de olan Nihat Tümkaya, Antalya için bu yıl Rusya pazarında yüzde 8 ile 10, Avrupa pazarında ise yüzde 2-3 arasında artış beklediğini de sözlerine ekledi.

Kundu bölgesinden IC Otelleri Koordinatörü Derya Billur ise Ruble'deki artış ve devalüasyona rağmen Rusya rezervasyonlarında azalma olmadığını söyledi. Billur, Antalya tatilinden vazgeçmeyen Rus turistin, konaklama sürelerini bir miktar kısarak kendi çözümünü geliştirdiğini anlattı. Kemer bölgesindeki Intourist Maxim Resort Hotel Genel Müdürü Erdal Dalkılıç da geçen senenin iki katına yakın erken rezervasyon aldıklarını ifade ederek, "Muazzam bir erken rezervasyon talebi aldık, almaya da devam ediyoruz. Baltık pazarı, BDT tarafı çok yoğun şekilde. Kemer'e Baltık pazarından muazzam talep var ve genişleyerek devam ediyor." ifadesini kullandı.

NEVRUZ YÜZ GÜLDÜRDÜ

İran'da, 21-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Nevruz Bayramı ise Antalya'nın ve turizmcinin yüzünü güldürdü. Yaklaşık bir hafta boyunca otellerin yanı sıra AVM'ler İranlılarla doldu. Baia Otel Genel Müdürü Özgür Bayrak, mart sonunda Antalya'daki otellerin 30 bin civarı İranlı turist ağırladığını tahmin ettiklerini ifade ederek, otellerin büyüklüğüne göre 200 ile 500 bin lira arasında gelir kazandığını söyledi. Bayrak, "Bu, mart için çok iyi bir sayı. İran, mart ayında bizi rahatlattı." dedi. Bayrak, İranlıların Antalya'ya kara yolu ile ya da Isparta ve Gaziantep üzerinden geldiği bilgisini verdi.

SEZONU ÖNE ALDI

Derya Billur da İranlıların ticari gelirin yanı sıra istihdama da katkısı olduğunu ifade etti. Sezon açılışının, 1 Nisan olmasına karşın ön hazırlıkla birlikte otellerin mart ayının başından itibaren personel istihdam etmeye başladığını anlatan Billur, kazanç açısından da yüzlerinin güldüğünü belirtti.



CİHAN

Yorumlar