Kırgızistan parlamentosu tartışmalı altın işletmesine son noktayı koydu

Kırgızistan parlamentosu, uzun süredir ülkede tartışma konusu olan Kumtor Altın İşletmesi’ne son noktayı koydu.

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan parlamentosu tartışmalı altın işletmesine son noktayı koydu

Kırgızistan parlamentosu, uzun süredir ülkede tartışma konusu olan Kumtor Altın İşletmesi’ne son noktayı koydu. Parlamento, Kırgızistan’ın tesisteki kar payı oranının 50’e çıkartılmasına karar verdi.

Konuyu görüşen Kırgızistan Parlamentosu, Kanada'nın Centerra Gold şirketinin işlettiği altın işletmesiyle ilgili yeni yasa tasarısını 30’a karşı 60 oyla kabul etti. Yeni tasarı uyarınca daha önce Kırgızistan’ın altın işletmesindeki yüzde 33’lük kar payı oranı yüzde 50’e çıkartılıyor. Muhalefetin kar payındaki yüzde 67’lik ısrarı ise 2026 sonrasına bırakıldı.

Parlamentonun yeni kararı uyarınca altın yatağını işletecek Kırgızistan ve Kanada'nın Centerra Gold şirketi ortaklı yeni bir şirket kurulacak. Yeni şirketin çalışma süresi ise 2026’ya sınırlandırılıyor. İşletmenin kar payı bu tarihe kadar yüzde 50 şeklinde bölüştürülecek. 2026’dan sonra ise Kırgızistan’ın şirketteki kar payı oranı yüzde 67’e çıkartılacak.

Kırgızistan'da, muhalefet, uzun süredir işletmenin millileştirilmesi ve Kırgızistan'ın işletmedeki kar payının yüzde 67'ye çıkartılması konusunda eylemler düzenliyordu.

Ülkenin kuzeyindeki Issık Göl eyaletinde yaklaşık 4 bin rakımda bulunan Kümtor Altın İşletmesi en son 1997 ile 2012 yılları arasında toplam 271 ton altın üretmişti.
2013’te 18 ton 674 kilo altının üretildiği şirketteki bu yılki üretiminin ise 17 ile 18 ton arasında olması bekleniyor.
CİHAN

Yorumlar