Kıdem tazminatında sona gelindi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili Başbakan Yıldırım'a sunum yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kıdem tazminatında sona gelindi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'a sunum yapıldı. Avusturya'da uygulanan modelden fon sisteminin örnek alındığı düzenlemede, kıdem tazminatı çalışanın kişisel hesabında toplanacak.

Yaklaşık 14 milyon 660 bin sigortalı çalışanı direkt ilgilendiren kıdem tazminatında, yeni sisteme geçilmesi için çalışmalar hız kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca başta Avusturya olmak üzere farklı ülke modellerinin incelenmesiyle hazırlanan yeni kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili, Başbakan Yıldırım'a 15 Haziran Çarşamba günü sunum yapıldı.

Bakan Süleyman Soylu ile Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder tarafından yapılan sunumda, yeni kıdem düzenlemesiyle ilgili tüm detaylar paylaşıldı. Akşam başlayan sunum, geç saatlere kadar sürdü.

İşsizlik sigortası fonuna benzeyecek

Avusturya'da uygulanan modelden fon sisteminin örnek alındığı yeni düzenlemeye göre, kıdem tazminatı çalışanın kişisel hesabında birikecek. Böylelikle işsizlik sigortası fonundaki gibi işveren, çalışanının kıdem tazminatını her ay sisteme düzenli olarak yatıracak.

Fondan, kaldığı süreye bağlı nemalanacak kıdem tazminatı birikimlerini çalışanlar, belli koşulları sağladıktan sonra çekebilecek.

Çalışanların hak kaybının olmaması hassasiyetiyle hazırlanan düzenlemede, mevcut sistemdeki 30 günü koruyacak katsayı da oluşturuldu. Tüm çalışanların 1 günlük de olsa kıdem hakkından yararlanmasının hedeflendiği yeni düzenleme, ilgili diğer bakanlıkların da görüşünün alınmasının ardından hükümet tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

İşçi konfederasyonları farklı düşünüyor

Kıdem tazminatında yeni sistem tartışmaları, işçi konfederasyonlarının da gündemini meşgul ediyor.

Türk-İş ve DİSK kıdem tazminatının mevcut haliyle kalmasını savunurken, Hak-İş kıdemin fona devredilmesine sıcak bakmakla birlikte her bir yıla 30 günlük kıdem hakkından geriye gidilmemesini istiyor.

Mevcut kıdem uygulaması nasıl?

Kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin, belirli şartlar oluştuğunda, işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarıdır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin en son ay eline geçen brüt ücret esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor ve bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

İşçinin sözleşmesinin "işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerle, işçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya iş yerinde işin durması gibi sebeplerle, askerlik görevi nedeniyle, emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulmasıyla, kadın işçinin evlenmesi ve işçinin ölümüyle" feshi halinde kıdem tazminatı ödeniyor.
 

Yorumlar