Kentsel Dönüşümün Filmi Çekildi, Fragmanı Bile İzlenme Rekorları Kırdı

Ankara'nın suç oranı ile dikkat çeken Çinçin Bağları mahallesi, kentsel dönüşümü konu alan 'Yolunda A.Ş.' filmiyle yeniden gündemde. Filmin fragmanı izlenme rekoru kırdı.

Google Haberlere Abone ol
Kentsel Dönüşümün Filmi Çekildi, Fragmanı Bile İzlenme Rekorları Kırdı

Kentsel dönüşüm projeleri büyükşehirlerde uygulanmaya başlandı. Eski yapılar yıkılıp yerlerine yeni inşaatlar yapılıyor. Çalışmalardan memnun bulunan da mevcut reaksiyon gösterende. İşte kentsel dönüşüm kapsamında yaşananlar bir film senaryosuna konu oldu.'Yolunda A.Ş.' adlı yapımın fragmanı iri alaka gördü. Oyuncuları ise gerçek hayattan. Ankara Çinçin mahallesinin sakinleri kendi hayatlarını ak perdeye aktarmak için kameranın karşısına geçtiler.

BAŞKENTİN ORTASINDA SAN ANDREAS'I ARATMAYAN BÖLGE

Türkiye de dahil olmak üzere bütün dünyada yayılan bir hastalık misali oyun GTA'daki fena şöhretli mahalleler herkesin malumu. Bu tarz bir mahallenin havasını solumak için gerçekte fantastik bilgisayar oyunlarına lazım yok. Türkiye'nin başkentinin göbeğinde San Andreas'ı aratmayan bir bölge vakte ve kentsel dönüşüme direniyor: Ankara'nın Çinçin Bağları!

ÇİNÇİN'DEN ÇIKMAK DEĞİL ASIL MESELE GİRMEK

Çinçin'den çıkılmaz diye bir şey yoktur. Asıl sorun girebilmektir çünkü! Vatandaş, polis, jandarma ve hatta Google! Kimsenin elini kolunu sallaya sallaya giremedeği bir yerdir Çinçin Bağları. San Andreas dediysek gözünüze tek sıkıntısı gösteriş satmak bulunan çetelerin kol gezdiği bir yer gelmesin aklınıza. Bütün bir semtin tek yumruk olduğu, diri yaşayan bir yaşam mevcut Çinçin'de. Bir vakitler Roman ailelerin yaşadığı Gültepe, Plevne ve Aktaş mahallelerinin bir araya gelmesinden oluşan Altındağ ilçesinin tekinsiz bir bölgesi şekilde adlandırılır Çinçin Bağları.

POLİSİN DAHİ GÜVENDE OLMADIĞI YER

Tekinsiz belki de fazla aşırı masum bir sözcük kalabilir. Çinçin'e dışarıdan giren bir yabancının 'Ne bakıyorsun?' sorusuna 'Yok size bakmıyorum' cevabını vermesi, 'Bize niye bakmıyorsun adam yerine koymuyor musun?' bu şeklinde bir reaksiyon ve sonrasında feci biçimde dayak yemesiyle sonuçlanabilir. Sonuçlanmışlığı vardır. Öyle ki, Çinçin mahallesinde polislerin kendini güvende duymak için roketatarla dahi dolaştığı rivayet edilir!

KÖTÜ ŞÖHRETİNE RAĞMEN İLGİ ÇEKİYOR

Kavganın noksan olmadığı, her daim bir suça tanıklık etme ihtimalinizin yüksek bulunduğu Çinçin, bu fena şöhretine karşın pek fazla aşırı bireyin de her süre takdirini çeken bir yer olarak, merak edilen ziyaret edilen bir semt.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ÇEHRESİ DEĞİŞTİ

Son senelerde ise Çinçin, suç oranından ziyade kentsel dönüşüm projesiyle değişen çehresi yardımı ile gündeme geliyor. Ankara'nın tarihindeki en iri 'temizlik' operasyonu şekilde görülen Çinçin Bağları Kentsel Dönüşüm projesi, Anraka'nın 'günah torbası'nı sonsuza kadar ortadan kaldıracak mı bilinmez fakat Çinçin'i ve Çinçin ruhunu unutturmayacak bir plan de gene Çinçin'in bağrından yükseliyor!

İNTERNETTE DİZİ OLARAK BAŞLAMIŞTI

Yolunda A.ş. yıllardır internette yayınlanan bir sıra olarak, Çinçin mahallesinin ruhunu izleyicilerle buluşturuyor. 'Bir Ankara Dümeni' başlığı altında, genç oyuncu Erdağ Yenel'le özdeşleşen plan bugünlerde bir sinema filmiyle Çinçin'deki kentsel dönüşüme dikkatleri çekiyor.

'ALLAH ALLAH DA KUL KUL DEĞİL Kİ'

Yolunda A.Ş. takribî beş yıldır internet kullanıcıları sebebi ile tanınan bir proje. Çinçin mahallesinden üç delikanlının 'atarlı giderli' maceralarını konu saha Yolunda A.Ş. Çinçin mahallesi ve yaşayanlarını bizzat filme dahil eden bir emek ortaya koyuyor. Bu manada Brezilya'da çekilen 'God City' filmine yaklaştığı söylenebilirse de, konunun işlenişi bakımından daha mizahi bir dile sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fragmanda geçen 'Allah Allah da kul kul değil ki...' sözü de belki de filmin mizahi çizgisini en güzel anlatım eden replik.

FİLM İLK FRAGMANIYLA FARKINI GÖSTERİYOR

Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikayesi, gerçekçi yapısıyla ve kendine has jargonuyla sırf Ankara'da değil, Türkiye'de çekilmiş son çağ üretimleri arasında ayrıcalıklı bir yapı şekilde sıyrılacak gibi. Filmin yayınlanan ilk fragamnı da bu konu için ipuçlarını sunuyor.

YOLUNDA A.Ş FİLMİ ÇİNÇİN BAĞLARI'NIN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ OLDU

Çinçin Bağları en son ehil sanatçı Kemal Sunal'ın rol aldığı Düttürü Dünya filmine ev sahipliği yapmıştı. Bu manada sinemanın Çinçin'e muhteşem dönüşü şekilde da, Çinçin'in böyle bir filme kucak açmasıyla da hususi bir yere sahip Yolunda A.Ş.

DÜŞÜK BÜTÇESİNE RAĞMEN ÖNEMLİ USTALARI BARINDIRIYOR

Kara Mizah türünde olduğunu söyleyebileceğimiz yapımda, Çinçin'in bağrından çıkmış üç delikanlının mahallenin müşterek sorunlarına çözüm bulmaya çalışırken başından geçenleri anlatıyor. Düşük maddi durumuna karşın Cezmi Baskın, Tuna Orhan, Defne Yalnız, Hüseyin Elmalıpınar ve Gökay Müftüoğlu bu şeklinde uzman oyuncuları kadrosunda barından Yolunda A.Ş.'yi Hasan Göktaş yazdı ve Emre Budak yönetti. Yolunda A.Ş.'nin başrollerinde ise Erdağ Yenel, İbrahim Aymergen ve Emre Budak karşımıza çıkıyor. Oyunculardan Erdağ Yenel, uzun zamandır tiyatroyla ilgilenen, Yolunda A.Ş. projesiyle internet ortamında kendini tanıtmayı başarmış sıradışı bir oyuncu.

SİNEMA DÜNYASINDA VİZYONA YENİ GİREN FİLMLER

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar