Kazakistan Başbakan Yardımcıs Sultanaov: Döviz konusunda endişeye mahal yok

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Bakıt Sultanaov, merkez bankasının bugün aldığı yüzde 20 devalüasyon kararında endişeye girmeye gerek olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan Başbakan Yardımcıs Sultanaov: Döviz konusunda endişeye mahal yok

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Bakıt Sultanaov, merkez bankasının bugün aldığı yüzde 20 devalüasyon kararında endişeye girmeye gerek olmadığını söyledi. Bakıt Sultanaov, başkent Astana’da Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Bakıt Sultanaov, merkez bankasının bu sabah belirlediği yeni döviz politikası gereği 1 ABD dolarının 155 tengeden 185 tengeye çıktığını hatırlatarak, bunun endişeye yol açmaması gerektiğini ifade etti. Hükümet olarak alınan karar karşısında gerekli tedbirleri almaya başladıklarını ifade eden Sultanov, finans ve küresel ekonomide meydana gelen küresel değişikliklerin bunda etkili olduğunu kaydetti. Hükümet olarak ekonomik ve mali kalkınma planlarını yeniden gözden geçireceklerini belirten Sultanov, ihraç edilecek ürünlerden gelecek gelirin iç piyasadaki ihtiyacı karşılayacağını kaydetti.
Hükümet olarak 2014 yılındaki enflasyonun yüzde 6-8 aralığında gerçekleşmesi yönünde plan yaptıklarını vurgulayan Sultanov, 2009 yılında yaşanan yüzde 25’lik devalüasyon sırasında enflasyonun yüzde 6-7 arasında gerçekleştiğini kaydetti.
Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev ise yılın başında sosyal yardımlarda ve emeklilerin aylıklarında ortalama yüzde 8 artış yaptıklarını, ancak bu yeni düzenlemeden sonra yerel yönetimlerle tekrar bu konuyu ele alacaklarını söyledi. Yurtdışından gelen ürünlerde belli bir oranda artışların olmasının normal karşılanabileceğini ifade eden Dosayev, Kazakistan’da üretilen ürünlerde özelliklede 92 marka benzin gibi ürünlerin fiyatında değişikliklerin yapılmayacağını vurguladı.
Piyasaların birkaç gün içerisinde normale döneceğini vurgulayan Kazak Bakan, hükümette yapacakları toplantının neticesine göre yerel makamlarda fiyatlarda yapılabilecek artışlara karşı önlem alınmasını sağlayacaklarını belirtti.
Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov ise yaptığı açıklamada merkez bankasının açıkladığı kura uymayıp, yüksek fiyattan döviz satan büroların lisansını iptal edeceklerini duyurdu.
CİHAN

Yorumlar